Els Mossos, durant l’1-O: «La Policia Nacional està carregant contra tothom»

«Se’n prepara una... Sara, ja pots enviar ambulàncies cap aquí», relaten els Mossos en veure com els agents de la Policia Nacional arribaven als col·legis electorals

La Policia Nacional carregant contra els manifestants durant la jornada de l'1-O
La Policia Nacional carregant contra els manifestants durant la jornada de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

L’actuació de la Policia Nacional durant l’1-O va sorprendre, fins i tot, als Mossos d’Esquadra. Segons uns àudios que han vist ara la llum, alguns dels agents dels Mossos no donaven crèdit davant les càrregues dels agents del cos policial espanyol contra la gent que esperava votar en diferents col·legis electorals de Catalunya. «La Policia Nacional està carregant contra la gent; informar que estan carregant contra tothom, contra tothom, nens... Vagi activant ambulàncies, hi ha gent ferida», relata un dels àudios interns de la policia.

Els àudios, avançats per ‘Nació Digital’, donen a conèixer quines van ser les reaccions i les directrius dels Mossos durant la fatídica jornada de l’1-O. En un d’aquests, de fet, s’hi pot sentir com, davant l’IES Fuster i l’escola Àgora de Barcelona, els Mossos expliquen: «Hi ha un noi amb sang a la boca, ha rebut un cop per part de la Policia Nacional. Van arribant infinitat de furgonetes de la policia».

Incredulitat entre els Mossos durant l’1-O

«Arriba una columna d’antidisturbis pel carrer. Es desplacen fins el col·legi Estel», diu un dels agents dels Mossos mentre, segons després, adverteix els seus companys: «Se’n prepara una... Sara, ja pots enviar ambulàncies cap aquí».

Imatge de la Guàrdia Civil durant la jornada de l'1-O a Catalunya
Imatge de la Guàrdia Civil durant la jornada de l'1-O a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

En aquest context, el mateix mosso continua relatant: «Surten veïns del punt d'informació, que hi ha menors a dintre i que els de la nacional estan tirant la porta. Diverses persones demanen recollir els seus fills que estan a dins de l'escola. El Cos Nacional de Policia està a la porta i no deixa entrar ningú i estan tirant la porta amb un mall».

Els àudios que acaben de veure la llum, d’altra banda, també mostren com alguns dels agents dels Mossos alertaven de la necessitat d’assistència mèdica en alguns punts de Barcelona: «El CNP estava carregant, aquí a la porta hi ha molta afluència de gent, menors, molts nens petits, aquí. A veure si es pot avisar l'Hospital del Mar per dir-los que suposo que hi anirà força gent tenim entre 10 i 15 ferits».

 

Els Mossos, per línia interna: «Se’n prepara una...»

Més enllà de la sorpresa davant les càrregues, els agents desplaçats fins als col·legis electorals també van destacar la necessitat d’assistència mèdica, sobretot, per a persones d’edat avançada. «Una altra ambulància... Tenim un home de 80 anys que li han trepitjat la mà i manifesta molt de dolor», diuen.

Enfrentament dels Mossos amb la Guàrdia Civil l'1-O
Enfrontament entre Mossos i Guàrdia Civil durant l'1-O | Youtube

 

«Tenim una dona de 65 anys, aproximadament, que està inconscient... inconscient. A part, no ens deixen accedir al col·legi», explica un altre dels agents dels Mossos d’Esquadra en parlar sobre una dona que necessitava l’atenció mèdica.


Comentaris

envia el comentari