URGENT

🚔 Màxima tensió a l'Hospitalet de Llobregat per un atracador atrinxerat

Els Mossos d'Esquadra planejaven cremar la documentació que els relacionava amb l'1-O

La Policia Nacional va retenir els informes quan els agents es dirigien a la incineradora del Besòs

Mossos d'Esquadra, investigats per l'Audiència Nacional
Mossos d'Esquadra, investigats per l'Audiència Nacional | Cedida

 

Ens hem de remuntar a pràcticament un mes enrere per recordar aquella imatge tan sorprenent. Un grup d'agents dels Mossos d'Esquadra, en direcció a la incineradora del Besòs per cremar uns informes, detinguts per membres de la Policia Nacional, els quals van evitar que els cossos de seguretat catalana es desfessin de la documentació, tot i tenir una ordre judicial per fer-ho.

El conflicte, pocs dies abans d'aplicar-se el 155 i amb la tensió creixent que vivia l'Estat, va evitar la destrucció de la documentació que podria convertir-se en un element clau pel desenvolupament de les investigacions de l'Audiència Nacional. Com informa 'El Mundo', entre els informes es troben proves «abundants» que relacionen els comandaments i agents dels Mossos d'Esquadra amb el referèndum de Catalunya.

Entre els documents requisats, apareixen escrits previs a la celebració de la consulta de l'1 d'octubre, on es mostren les instruccions que donaven els comandaments entremitjos als seus agents, ordenant que s'havia de protegir el correcte desenvolupament del referèndum i permetre als ciutadans de Catalunya poder realitzar la votació a les escoles del territori.

«Material sensible i clau»

Entre la documentació requisada, es podria trobar també material no relacionat amb la consulta i més enfocat en l'àmbit polític. No obstant això, la Policia Nacional s'ha de cenyir a la causa dirigida des de l'Audiència Nacional, on es reclamen tots els informes que tinguin a veure amb l'1 d'octubre, pel que els restants estan sent enviats al secret de sumari.

D'altra banda, s'informa que la documentació requisada és considerada com a «material molt sensible i clau», el qual involucraria a noms molt importants dins del cos de seguretat català, entre els quals s'inclouria el major Josep Lluís Trapero, canviat de càrrec pel Ministeri d'Interior i destinat al desenvolupament de tasques burocràtiques.

Les investigacions de la Policia Nacional sobre la petició realitzada per la jutge Carmen Lamela encara no han finalitzat i continuaran concentrant proves que permetin augmentar la defensa de la fiscalia enfront de l'Audiència Nacional. Entre les informacions recopilades, es troben seguiments sense autorització judicial, cobertures de vigilància i intervencions telefòniques, que podrien deixar molt malparats als agents implicats de la policia catalana.


Comentaris

envia el comentari