Els Mossos d'Esquadra, preocupats per si se'ls ordena actuar com la policia espanyola durant l'1-O després del 155

Alguns agents expliquen que «segons el que ens demanin, hi haurà baixes mèdiques»

Agents dels Mossos d'Esquadra durant una de les protestes del 20-S.
Agents dels Mossos d'Esquadra durant una de les protestes del 20-S. | CatalunyaDiari.cat

El Senat ha de votar aquest divendres l’aplicació definitiva de l’article 155, amb les seves respectives mesures concretes. Aquest escenari alhora es barreja amb la incertesa sobre els moviments que farà Puigdemont per intentar evitar-ne l’aplicació. En l’escenari d’una aplicació del 155, el govern de Rajoy ja va anunciar quins àmbits de la Generalitat serien especialment intervinguts. La intervenció de TV3, Catalunya Ràdio o els Mossos d’Esquadra han estat les que han aixecat més polèmiques i reaccions. Concretament, aquesta situació provoca divisió i, paralel·lament, incertesa dins del cos dels Mossos d’Esquadra, ja que es desconeixen quin paper els tocarà dur a terme si el Ministeri de l’Interior n’agafa el comandament. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, afirmava recentment al ‘The Times’ que el govern de Rajoy utilitzaria la violència per restablir l’ordre públic, tasca que correspondria als Mossos d’Esquadra.

Segons informa ‘El Mundo’, els principals sindicats de la policia catalana avisen que existeix poc marge perquè els policies «desobeeixin» ordres que respectin la llei. Un agent dels Mossos de les unitats antidisturbis destinat a Barcelona explica al citat mitjà que una de les sensacions entre els agents és que si s’han d’afrontar a situacions com les que es van veure durant el referèndum, podrien demanar la baixa: «Segons el que ens demanin, hi haurà baixes mèdiques». Els policies del cos de Mossos estarien nerviosos per si els nous comandaments ordenen dur a terme accions com les que van protagonitzar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l’1-O.  Així, es podria donar l’escenari que hi hagués «baixes mèdiques súbdites per no treballar en el desplegament», situació que ja es va produir pel referèndum. El mosso és crític amb l’actuació de la policia espanyola durant l’1-O: «Complir i fer complir les lleis, sempre, però has de tenir clar a qui tens davant i si el que faràs és proporcional o no». Recorda que des de fa anys la policia catalana evita l’ús de les porres davant de situacions de resistència pacífica.

Un altre mosso consultat pel citat mitjà destinat al sud de Catalunya creu que hauran de complir les ordres que rebin, i que «molts no tenen clar que som servidors públics i ens devem a l’ordenament jurídic». De la mateixa manera, diu que «ara estem a l’espera dels esdeveniments d’aquesta setmana. Depèn de com s’assumeixi el comandament dels Mossos, molts desapareixeran i agafaran la baixa una temporada».


Comentaris

envia el comentari