ÚLTIMA HORA

Trets i càrregues dels Mossos a Barcelona

ARA MATEIX

Cremen cotxes al centre de Barcelona

Els Mossos d'Esquadra treballaven en la creació d'una divisió d'intel·ligència dedicada a l'espionatge

Una cúpula que es nodria de l'experiència de la UCRO, la unitat que va fer seguir i espiar a polítics constitucionalistes
Els Mossos d'Esquadra a la plaça del Palau de la Generalitat | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d'Esquadra estarien treballant en la creació d'una unitat d'intel·ligència dedicada a l'espionatge i la contravigilància, segons publica 'El Confidencial'. Una nova secció que s'inclouria dins de la seva Comissaria General d'Informació i que agafaria com a punt de partida l'experiència de la Unitat Central de Resposta Operativa (UCRO) —grup que presumptament es va encarregar d'executar i coordinar el seguiment dels líders de partits constitucionals i de les campanyes propagandístiques favorables al full de ruta del Govern de Carles Puigdemont—. 

 

 

Una CNI catalana

Segons fonts internes dels Mossos, aquest projecte, que ja es trobava en una fase avançada, aspirava a dotar Catalunya de les funcions que exerceix actualment, i exclusivament en el conjunt del territori espanyol, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). 

 

El projecte contemplava que la nova unitat només admetés els candidats que demostressin una adscripció sense fissures les idees independentistes.  De fet, la cúpula dels Mossos, que en el moment de la posada en marxa encara estava liderada pel major Josep Lluís Trapero, només volia que s'incloguessin agents que defensessin la creació d'una República Catalana. 

 

Els responsables de la policia catana també haurien decidit que 30 dels funcionaris de l'actual promoció d'ingrés al cos, fossin captats per a la divisió d'intel·ligència en el moment de sortir de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), l'acadèmia per on passen tots els nous agents i on reben la instrucció bàsica. 

 

 

La Justícia ja ho investiga

Fins ara, aquesta secció dels Mossos, que ha arribat a comptar amb uns 40 agents, havia actuat en la més absoluta clandestinitat. Almenys una desena d'agents que treballava o col·laborava amb l'UCRO, disposava de DNI falsos amb identitats fictícies per a poder efectuar els espionatges. El resultat d'aquestes activitats, que no comptaven amb cap tipus d'autorització judicial, hauria permès el Govern de la Generalitat conèixer els moviments dels seus rivals polítics. 

 

La Policia Nacional ha descobert documents que confirmarien l'existència d'aquest seguiment a polítics constitucionalistes entre els papers que la Comissaria d'Informació dels Mossos va intentar destruir el passat 26 d'octubre, hores abans de l'aplicació de l'article 155, en una incineradora de Sant Adrià del Besos, a Barcelona. 

 

En un primer moment, la policia catalana va al·legar que es tractava d'una eliminació rutinària d'arxius per alliberar espai en les seves oficines centrals, però el contingut de les caixes revelaria que, en realitat, la corporació estava tractant de desfer-se d'informació compromesa.

 

La Policia Nacional ja ha remès al Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional un informe preliminar sobre la documentació intervinguda. A més, i segons informa el citat mitjà,  les perquisicions dirigides pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona han permès descobrir que els mossos haurien prestat ajuda als alts càrrecs del Govern espiant en els preparatius de l'1-O a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per alertar als organitzadors del referèndum dels col·legis electorals als quals es dirigien i que aquests poguessin preparar una resposta.

Comentaris