La Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga la pancarta contra el rei del 17-A

Els Mossos han identificat el propietari de l’immoble i les quatre persones que van penjar el llançol

Imatge de la pancarta en contra de la presència del rei que llueix a plaça Catalunya
Imatge de la pancarta en contra de la presència del rei que llueix a plaça Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Els Mossos d’Esquadra han informat, via diligències, la Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola de la col·locació d’una pancarta a plaça Catalunya que clamava contra la figura del rei, en el marc de la seva visita per dur a terme els homenatges commemoratius del 17-A. Segons han explicat a CatalunyaDiari fonts del departament d'Interior, és una mesura habitual en fets així, quan la fiscalia demana més informació sobre un fet, que la policia catalana en recull totes les dades i les facilita al jutjat que ho peticiona. Va ser el mateix 17 d'agost que es va fer un informe sobre la pancarta i es va remetre als jutjats, ara haurà de ser la Fiscalia qui n'ha de dirimir si hi ha responsabilitats penals contra els que van penjar la pancarta.

Quatre persones identificades, a banda del propietari del pis

Per fer-ho, han identificat les quatre persones que es trobaven a l’interior de l’immoble en qüestió en el moment dels fets, i des d’on van penjar el cartell reivindicatiu. El propietari d’aquest pis –situat a la cinquena planta de l’edifici– també ha estat identificat, després de comprovar que havia donat el vistiplau a l’acció i havia cedit el seu balcó. Segons fonts jurídiques, el ministeri públic estaria estudiant el cas.

Els fets es van iniciar quan, la nit abans dels actes d’homenatge, els Mossos d’Esquadra van veure una pancarta de 18 per 2,5 metres penjada en un balcó, que contenia una fotografia del monarca d’Espanya amb les següents paraules en anglès: «El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans».

Per tal d’evitar que es pogués ocasionar un problema d’ordre públic, tenint en compte el caràcter del missatge i la quantitat de persones que hi havia congregades a la porta de l’edifici, els Mossos van decidir actuar, comprovant que no havien sol·licitat cap permís per tal d’instal·lar la pancarta, malgrat que estaríem parlant d’una propietat privada i que el llençol estava penjat des de dins. Finalment no es va actuar per retirar la pancarta i va ser visible durant la visita del rei durant l'acte del 17-A.

Els joves no van voler obrir la porta als Mossos

Així que durant la matinada els agents es van personar al cinquè pis, davant l’habitatge en qüestió, i van demanar que els obrissin. Però les persones de l’interior no estaven disposades a cedir fàcilment, així que es van limitar a llançar un DNI per sota de la porta, pertanyent a una de les noies que hi havia a l’interior, i que està recollida a l’atestat amb les inicials E.F.C.

Junt amb ella, hi havia tres persones més, que van afirmar que tenien permís de l’amo, malgrat que no van voler donar les seves dades, i les seves respostes estaven carregades d’evasives.  Així que, mentre els Mossos compraven la titularitat del pis, el cap operatiu va decidir enviar a la Unitat de Muntanya, per tal que fessin ràpel per la façana i comprovessin si la banderola estava ben ancorada. Després, el mateix cap va decidir establir un perímetre de seguretat custodiat pels agents.

Imatge dels Mossos a la façana de l'edifici de plaça Catalunya
Imatge dels Mossos a la façana de l'edifici de plaça Catalunya | Cedida

 

Finalment els agents van instruir l’atestat el mateix 17 d’agost, incloent-hi els quatre joves que havien penjat la pancarta com el propietari de l’immoble. De res va servir els intents dels causants de la iniciativa de protegir el propietari, ja que els Mossos no van deixar exonerar-lo de responsabilitat.


Comentaris

envia el comentari