Els quatre municipis catalans que més han votat a VOX

El partit ultradretà va aconseguir un escó a Catalunya després de les eleccions del 28 d'abril

Santi Abascal, líder de VOX, es querellarà contra Ada Colau
El partit ultradretà va aconseguir un escó a Catalunya després de les eleccions del 28 d'abril | CatalunyaDiari.cat

VOX ha entrat per primera vegada al Congrés dels Diputats amb 24 escons i el 10% dels vots. Es tracta d'una gran victòria pel partit d'ultradreta, sobretot perquè ha passat de tenir molt poca presència a les eleccions del 2015 i 2016, amb 58.114 vots (0,23%) i 47.182 vots (0,2%) respectivament, a aconseguir-ne 2,6 milions en aquestes eleccions. Tot i això, el partit liderat per Santiago Abascal ha quedat molt lluny de les seves expectatives i de sumar majoria absoluta amb els altres partits de dreta.

En el cas de Catalunya, la ultradreta de VOX ha obtingut un escó, amb 145.000 vots i el 3,6% del sufragi, un augment important si es té en compte que el juny de 2016 només va obtenir 198 vots. La província de Catalunya amb més vots d'aquest partit va ser Barcelona, amb 110.000 vots, seguida de Tarragona, on gairebé 20.000 persones van votar la ultradreta. A Girona, VOX va obtenir uns 10.600 vots i a Lleida, 5.700. El diputat que ha obtingut a Catalunya és el cap de llista per Barcelona, Ignacio Garriga.

El líder de VOX, Santiago Abascal, vol tancar TV3
El líder de VOX, Santiago Abascal, vol tancar TV3 | CatalunyaDiari.cat

Els municipis catalans on es va votar més a VOX

Els resultats de les eleccions del 28 d'abril a Catalunya, sigui com sigui, són molt favorables per Santiago Abascal. Tenint en compte el nombre de vots, el creixement del partit és innegable. Però, destaquen certs pobles catalans on hi va haver més percentatge de vots per VOX. A continuació, et mostrem els tres municipis més favorables al partit d'ultradreta, segons els resultats del 28-A. 

1. Sant Climent de Sescebes

El poble més favorable a VOX de Catalunya és Sant Climent de Sescebes, pel que fa al percentatge de vots. Aquest municipi de la comarca de l'Alt Empordà compta amb el 14,64% dels seus vots dirigits al partit de Santiago Abascal, convertint-se així en la tercera força més votada, després d'ERC i JxCat. D'un total de 337 vots, 49 van anar dirigits al partit d'ultradreta. En les eleccions del 2016 cap persona d'aquest municipi havia votat a VOX.

2. Talarn

Aquest municipi de la comarca del Pallars Jussà, a la província de Lleida, és el segon poble català amb més percentatge de vots favorables pel partit de Santiago Abascal. D'un total de 299 votants, 38 van dirigir-se a VOX, el 12,71% dels tots vots de Talarn. Així, el partit se situa com a quarta força al municipi, després d'ERC, JxCat i PSOE, en aquest ordre. En canvi, l'any 2016 només una persona de Talarn va decidir votar el partit d'ultradreta.

Cal tenir en compte que a Talarn hi ha  el Campament Militar General Martín Alonso, seu de l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials de l'exèrcit espanyol, que conté un poblat militar amb una població estable de 28 persones.

3. Sant Miquel de Fluvià

El municipi de Sant Miquel de Fluvià, a l'Alt Empordà, a la província de Girona, és el tercer municipi català amb més percentatge de vots favorables a VOX. En total, 37 vots van anar destinats a Santiago Abascal, d'un total de 381 votants. Així doncs, el 9,71% dels vots de Sant Miquel de Fluvià van anar cap al partit d'ultradreta, situant-se com a quarta força al municipi, després d'ERC, PSOE i C's. Per contra, el 2016 ningú va votar VOX en aquest municipi.

Històricament la població ha comptat amb un regidor de Plataforma per Catalunya.

4. Bossòst

El quart municipi més favorable a VOX de Catalunya és Bossòst, situat a la part occidental de la comarca de la Vall d'Aran, a la província de Lleida. Es tracta de la sisena força més votada a la localitat, després de PSOE, C's, PP, ERC i Podem. D'un total de 621 votants, 56 vots van anar cap a VOX, corresponent al 9,15%. Tanmateix, a les eleccions del 2016, tan sols dues persones de Bossòst van votar el partit d'ultradreta.

Històricament, l'independentisme ha tret molt mals resultats en aquest poble. El municipi compta amb una caserna de la Guàrdia Civil i el seu alcalde, Amador Marquè sempre ha defensat la seva presència.


Comentaris

envia el comentari