Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en la presentació del seu acord de govern el 12 de novembre de 2019.

Podem negocia amb el PSOE distanciar-se'n en algunes votacions al Congrés

El soci de govern dels socialistes, atemorit de quedar a l'ombra del PSOE, necessita marcar perfil propi

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en la presentació del seu acord de govern el 12 de novembre de 2019.
El PSOE i Podem governen en coalició per primera vegada en la història d'Espanya. | Catalunya Diari

Podem té una gran por des que és el soci minoritari del govern espanyol: que la seva veu quedi diluïda; que el PSOE li faci ombra i acabi capitalitzant no només l'acció de l'executiu en ple, sinó també l'altaveu de l'esquerra espanyola. El partit de Pablo Iglesias, que fa menys de dos mesos que ha accedit al primer govern en coalició de la història d'Espanya, n'és plenament conscient i és per aquest motiu que no vol trigar gaire a començar a marcar perfil propi.

Pactar les discrepàncies parlamentàries amb el PSOE

Així, des de la formació de Pablo Iglesias ja s'han posat mans a l'obra: al llarg d'aquestes primeres setmanes han anat de la mà amb el PSOE  en defensa de les primeres iniciatives de govern. No hi ha hagut veus dissonants i les lògiques discrepàncies que s'han produït —al cap i a la fi, són dos partits diferents i les desavinences són naturals— s'han llimat de portes endins i s'ha aconseguit pactar una única veu i una única acció.

Podem no vol trencar la unitat del govern, però sí que vol reforçar la diferència al Congrés dels Diputats. Així, volen establir més diferències en el sentit de vot entre el grup parlamentari socialista i el d'Unides Podem. El fet de desmarcar-se els ajudarà a mantenir veu i perfils propis, i apaivagarà la gran por dels d'Iglesias: quedar ombrejats pel PSOE i acabar sent electoralment menys visibles.

Per tal de preservar la situació de cordialitat i de lleialtat mútua que han aconseguit en els primers passos del nou govern, Podem té clar que informarà i acordarà, en la mesura del possible, les seves discrepàncies amb els socialistes. Un pas més, doncs, d'una situació que crearà un precedent a Espanya: la manera com treballi el primer govern en coalició i com se'n surtin, parlamentàriament, els seus socis, pot consolidar aquest tipus de govern o que quedi enterrat per sempre.

També et pot interessar...