Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte electoral d'ERC

La negociació entre ERC i la CUP, pendent de les bases dels anticapitalistes

La condemna dels republicans als disturbis de les darreres setmanes i la negativa a desmuntar la Brimo enfaden l'esquerra independentista

El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte electoral d'ERC
Pere Aragonès es juga la seva investidura com a president en la negociació entre ERC i la CUP. | Cedida

Els diferents corrents que conviuen en la CUP tornen a tensar-se davant les negociacions per escollir un nou president de la Generalitat i un nou Govern. Després dels resultats del passat 14-F —amb nou diputats al Parlament— els cupaires són, de nou, decisius. Ho van ser en el pas al costat d'Artur Mas el 2015 —amb l'empat en la seva assemblea—, mentre que en l'elecció de Torra després del 21-D també van tenir el seu paper —no van votar a favor de Josep Rull—, tot i que sense tanta força, ja que només van obtenir quatre escons.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Ara, a quatre dies de la constitució del Parlament, amb els cupaires postulant-se per a presidir la institució, ERC està posant tota la carn a la graella perquè la CUP doni suport a la investidura de Pere Aragonès. Ambdues formacions s'han reunit diverses vegades per tal d'arribar a un acord i segons ambdues formacions la negociació va «bé». Tot i això, les bases dels cupaires han mostrat el seu malestar amb els republicans per les condemnes als disturbis produïts en el marc de les manifestacions contra l'empresonament de Pablo Hasél i les evasives d'ERC a l'exigència de desmuntar la Brimo dels Mossos.

Així mateix, en alguns àmbits cupaires, el nom de Pere Aragonès no està ben vist, tot recordant que va ser l'impulsor de la 'Llei Aragonès', que fa un any va ser rebutjada al Parlament i davant la qual la CUP va fer campanya en contra. 

Una aposta per les polítiques socials

Davant aquest context, durant les converses, els negociadors d'ambdós partits incideixen en les polítiques socials. La cúpula dels cupaires intenta contenir les seves bases, molt crescudes pels resultats del 14-F. En aquest sentit, segons explica el diari 'ABC', diverses organitzacions que formen part del partit anticapitalista, com Endavant, demanen «nacionalitzacions» i que el Govern que sorgeixi de la negociació no sigui «autonomista».

En aquest sentit, el citat mitjà recorda que Arran i altres organitzacions de l'esquerra independentista van comparèixer per «reivindicar i justificar» els disturbis viscuts a Barcelona durant les darreres setmanes, amb la cap de llista cupaire, Dolors Sabater, en un discret segon pla. La candidata de la CUP, coneixedora que la seva figura no és de consens a les seves mateixes files, segueix treballant per tancar un acord amb els republicans i mantenir unit el seu partit.