Inici de la sessió plenària al Parlament de Catalunya el 24 d'abril de 2020.

Neix el Partit Nacionalista de Catalunya

Busquen aliances i estan propers a un acord amb Units per Avançar

Nou naixement d'un partit en el panorama polític català: no és el primer dels darrers anys i probablement tampoc no sigui l'últim. L'anomenat  Grup de Poblet, és a dir, la facció més moderada del PDECat i altres personalitats (vinculades a l'antiga Unió Democràtica, o directament sense cap filiació política prèvia) ha decidit revifar, segons avança el diari 'Ara', una antiga marca política de CDC per crear un nou partit polític: el Partit Nacionalista de Catalunya.

Un partit al marge d'El País de Demà

Es tracta del braç polític d'El País de Demà, la plataforma que va fundar la reunió feta a Poblet el setembre de 2019 i que es quedaria com a mer 'think tank', com a plataforma de construcció de pensament polític, independent del Partit Nacionalista de Catalunya. Antics pesos pesats de CDC i el PDECat, com l'excoordinadora del partit Marta Pascal, l'exconseller i exalcalde de Sant Cugat del Vallès,  Lluís Recoder, o l'exdiputat a Madrid, Carles Campuzano, integrarien aquesta escissió.

El nom recorda el del referent d'aquest sector del catalanisme: el  Partit Nacionalista Basc. La voluntat de la formació és construir una plataforma a imatge i semblança dels nacionalistes bascos, és a dir, sense renunciar a l'alliberament nacional com a objectiu darrer, però amb plantejaments pragmàtics i possibilistes.

Una aliança amb Units per Avançar?

El nou Partit Nacionalista de Catalunya, que té clar que es presentaria a les properes eleccions al Parlament, ja ha descartat fer-ho de la mà d'altres escissions com Lliures o la Lliga Democràtica, que veuen allunyades del catalanisme polític i la defensa del dret a decidir, que sí que formen part del pal de paller ideològic del nou Partit Nacionalista de Catalunya.

Amb qui ja s'han iniciat converses, i sembla que prou fructíferes, és amb Units per Avançar, el partit hereu d'Unió Democràtica, actualment aliat amb el PSC i amb Ramon Espadaler com a líder i diputat al Parlament. Si res no descarrila, el Partit Nacionalista Català i Units per Avançar podrien arribar a federar-se, com ho van estar durant dècades Convergència i Unió. Roda el món i torna al Born.