Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Inici de la sessió plenària al Parlament de Catalunya el 24 d'abril de 2020.

Neix el Partit Nacionalista de Catalunya

Busquen aliances i estan propers a un acord amb Units per Avançar

Inici de la sessió plenària al Parlament de Catalunya el 24 d'abril de 2020.
Diversos expolítics del Parlament formen part d'aquesta nova formació. | Parlament de Catalunya.

Nou naixement d'un partit en el panorama polític català: no és el primer dels darrers anys i probablement tampoc no sigui l'últim. L'anomenat  Grup de Poblet, és a dir, la facció més moderada del PDECat i altres personalitats (vinculades a l'antiga Unió Democràtica, o directament sense cap filiació política prèvia) ha decidit revifar, segons avança el diari 'Ara', una antiga marca política de CDC per crear un nou partit polític: el Partit Nacionalista de Catalunya.

Un partit al marge d'El País de Demà

Es tracta del braç polític d'El País de Demà, la plataforma que va fundar la reunió feta a Poblet el setembre de 2019 i que es quedaria com a mer 'think tank', com a plataforma de construcció de pensament polític, independent del Partit Nacionalista de Catalunya. Antics pesos pesats de CDC i el PDECat, com l'excoordinadora del partit Marta Pascal, l'exconseller i exalcalde de Sant Cugat del Vallès,  Lluís Recoder, o l'exdiputat a Madrid, Carles Campuzano, integrarien aquesta escissió.

El nom recorda el del referent d'aquest sector del catalanisme: el  Partit Nacionalista Basc. La voluntat de la formació és construir una plataforma a imatge i semblança dels nacionalistes bascos, és a dir, sense renunciar a l'alliberament nacional com a objectiu darrer, però amb plantejaments pragmàtics i possibilistes.

Una aliança amb Units per Avançar?

El nou Partit Nacionalista de Catalunya, que té clar que es presentaria a les properes eleccions al Parlament, ja ha descartat fer-ho de la mà d'altres escissions com Lliures o la Lliga Democràtica, que veuen allunyades del catalanisme polític i la defensa del dret a decidir, que sí que formen part del pal de paller ideològic del nou Partit Nacionalista de Catalunya.

Amb qui ja s'han iniciat converses, i sembla que prou fructíferes, és amb Units per Avançar, el partit hereu d'Unió Democràtica, actualment aliat amb el PSC i amb Ramon Espadaler com a líder i diputat al Parlament. Si res no descarrila, el Partit Nacionalista Català i Units per Avançar podrien arribar a federar-se, com ho van estar durant dècades Convergència i Unió. Roda el món i torna al Born.