Netflix estrena un documental sobre el procés: 'Dos Cataluñas'

El llargmetratge sorgeix com una resposta a la «simplificació» i «manipulació» de la informació difosa després de l'1 d'octubre en els mitjans internacionals
Imatge del documental, on es veu un acte de campanya de Miquel Iceta
Imatge del documental, on es veu un acte de campanya de Miquel Iceta | Netflix

Netflix estrenarà el pròxim 28 de setembre un documental sobre l’1 d’octubre i el procés independentista català. 'Dos Cataluñas' és una pel·lícula de gairebé dues hores que la plataforma digital llençarà amb subtítols en 42 llengües per «intentar desxifrar què passa a Catalunya» i que la situació catalana s’entengui, com ha comentat un dels codirectors Gerardo Olivares, a «Sidney, Mongòlia o la Patagònia».  

 

El llargmetratge ens fa un recorregut per la campanya electoral a les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017. El documental ensenya actes dels diferents candidats a Catalunya, Brussel·les o Estremera i fa 85 entrevistes a personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, David Fernández, Ada Colau o Iñaki Gabilondo. Un dels seus directors, Álvaro Longoria, ha comentat que amb ‘Dos Cataluñas’ volen donar una resposta a la «simplificació» i «manipulació» de la informació difosa l'1 d'octubre.

 

Una explicació objectiva de la situació catalana

Per als dos autors de la pel·lícula documental, els fets de l’1 d’octubre no van tenir una cobertura informativa internacional objectiva i per aquest motiu es van plantejar fer el documental. «Ens vam adonar que no s'estava narrant bé què estava passant», explica Longoria afegint que «vam pensar que seria interessant buscar la manera d'explicar-ho amb profunditat».

 

Imatge del documental, on es veu un acte de campanya de Carles Puigdemont
Imatge del documental, on es veu un acte de campanya de Carles Puigdemont | Netflix

 

Els dos directors, un santanderí i un cordovès, han remarcat que «hem fet un gran esforç per incloure-hi tots els punts de vista i hem aconseguit no adoctrinar». La seva intenció no és dir als espectadors el que han de pensar sinó explicar el que està passant i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

 

Els dos directors volen mantenir un punt de vista neutral 

Tant Olivares com Longoria consideren que el fet d'haver estat molts anys vivint fora d'Espanya ha fet que «el nostre punt de vista sigui més neutral». Amb el títol del film no volen afirmar que existeixen «dues Catalunyes» però si comenten que «hi ha una fractura social que t'obliga a posicionar-te d'un bàndol o de l'altre». En aquest sentit, consideren que «l'equidistància no està massa ben vista».

 

El documental no ha servit per canviar la postura sobre el conflicte polític català dels dos directors però sí, segons comenta Olivares, per comprendre «què està passant i, sobretot, quin és l'origen de tot plegat». L'altre director del llargmetratge explicava que creuen que per arribar a una solució caldrà trobar «un punt intermedi».Comentaris

envia el comentari