Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

‘The New York Times’: «La monarquia espanyola necessita un referèndum»

David Jiménez, periodista autor de l'article, assegura que el rei hauria d'estar disposat a permetre una votació sobre la continuïtat o no de la corona

Los reyes Felipe y Letizia, en su tradicional posado en Palma de Mallorca.
Els reis Felip i Letícia, en el seu tradicional posat a Palma de Mallorca | Cedida

 

El diari 'The New York Times', ha publicat recentment un article amb el titular: «La monarquia espanyola necessita un referèndum». Un text que no parla precisament en favor dels actuals reis d'Espanya i que, de ben segur, no agradarà massa al rei Felip, tenint en compte que s'ha fet en un dels mitjans més prestigiosos del món.

L'article ha estat escrit pel periodista espanyol David Jiménez i en ell parla d'un moviment dels estudiants d'algunes universitats que faran un referèndum simbòlic, evidentment sense efectivitat, el pròxim 29 de novembre. Es farà, en total a 13 universitats espanyoles i els estudiants hauran de votar en favor o en contra de derogar la monarquia i, per tant, instaurar una república.

Segons explica el periodista, el més important d'aquesta acció serà el que significa fer-la, no el resultat que se n'obtingui. I és que, per a Jiménez, aquest acte es tracta de «fer  un nou pas en una ofensiva que al final té com a objectiu enderrocar el rei Felipe VI».

Crítiques contra una corona antiquada

El text no només parla d'aquest tema, sinó que també fa una valoració de l'actual estat de la monarquia i dels reis, assegurant que actualment només representen un «sistema antidemocràtic i arcaic». De fet, el periodista assegura que «les dinasties europees són vestigis del passat, amb els seus membres reduïts sovint al paper de celebritats».

Però no queda aquí la cosa i encara afegeix que  «la monarquia espanyola forma part del model d'Estat recolzat massivament pels espanyols en la Constitució de 1978, redactada després de la mort del dictador Francisco Franco», és a dir, una cosa antiquada.

Rey Felipe VI, en un acto
 
Imatge d'arxiu del rei Felip VI, en un acte  | Cedida

Els hereus no garanteixen la bona qualitat

Una de les coses que més critica el periodista és el fet que el càrrec de rei o reina sigui heretat, per a ell és un procés que mai portarà a una monarquia de qualitat. «Ni les tradicions monàrquiques ni l'atenció educativa que reben els hereus garanteixen que el càrrec passi sempre a una persona amb suficient capacitat intel·lectual o moral», assegura.

De fet, segons alerta, des del seu punt de vista, és molt probable que «el tron sigui ocupat, tard o d'hora, per algú incompetent o corrupte» si no s'escullen els monarques amb una votació.

Una reflexió per a Felip VI

També s'ha referit el periodista a l'actual rei d'Espanya. Sobre ell diu que qui el coneix s'adona que és un monarca molt semblant a Carlos III, «auster, il·lustrat i reformista que va convertir la seva cort en la més avorrida d'Europa per les millors raons». Jiménez assegura que és un dels motius que fa que la relació entre la monarquia i la ciutadania ja no sigui tan bona com podia ser-ho anys enrere.

De fet, el periodista acaba el seu article dedicant unes paraules a Felip, una espècie d'ensenyament en forma de reflexió. «Per a molts historiadors Carlos III va ser un avançat a la seva època, per la forma en la qual va comprendre que la monarquia solament tenia sentit si demostrava la seva utilitat a la ciutadania». I acaba amb la reflexió: «Hi ha allí un ensenyament per a Felip VI: Els reis moderns, a més, han d'estar disposats a mesurar aquesta legitimitat en les urnes».