Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Clientes en la cola del supermercado durante el Coronavirus en España

El govern espanyol podria apujar els IVA reduït i superreduït

El Banc d'Espanya assenyala el camí per recaptar més impostos amb un instrument que afecta el dia a dia dels ciutadans

Clients a la cua de supermercat durant el Coronavirus a Espanya
Aconsellen al govern apujar l'IVA dels productes reduïts i superreduïts. | Catalunya Diari

El govern espanyol porta setmanes explorant noves vies per augmentar els ingressos de l'Estat davant la crisi que s'acosta. Per ara s'han plantejat taxes a les transaccions i a les grans empreses tecnològiques, i una pujada d'impostos a les grans fortunes, però també s'han temptejat mecanismes per apujar els impostos a les classes mitjanes.

Aconsellen apujar l'IVA

Ara, sembla que el  Govern podria haver trobat la clau definitiva per augmentar els ingressos: es tracta de l'Impost de Valor Afegit (IVA), una figura que a Espanya ofereix major marge de millora en els seus ingressos respecte a la mitjana europea i que el Banc d'Espanya acaba d'aconsellar al Govern de Pedro Sánchez  com una solució. Durant la seva intervenció al Congrés aquest dimarts, el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández Cos, ha explicat que a Espanya hi ha un major nombre de productes gravats amb un tipus inferior al general, al 4% o al 10%. Per això ha recomanat a l'Executiu explorar la forma d'explotar aquesta figura, l'IVA, l'única precisament en què  Sánchez i Iglesias  coincideixen en no tocar.

El 40% de la diferència en la recaptació entre Espanya i la resta d'Europa s'explica, segons Hernández, pels menors ingressos de l'IVA derivats del major percentatge de béns de consum taxats al tipus reduït o superreduït. L'any passat, l'IVA va ser al costat de l'IRPF l'instrument impositiu que més ingressos va aportar, però segons el governador del Banc d'Espanya hi ha un clar marge de millora. La seva opinió és compartida, a més, pel Fons Monetari Internacional o la Comissió Europea, que aconsellen al Govern espanyol revisar l'impost.

Impost de Societats

Aquesta revisió afectaria els articles que estan en l'IVA reduït (10%) o superreduït (4%). Però l'acord del govern espanyol no preveu en absolut aquesta via. Les poques actuacions que es preveuen sobre l'IVA són les reduccions per a serveis veterinaris i productes d'higiene femenina, cosa que va reafirmar ahir la portaveu del govern, María Jesús Montero. Almenys, per ara.

Segons Montero, el govern té el convenciment que hi ha marge fiscal per elevar els ingressos a través de línies ja pactades, com apujar l'IRPF a les rendes altes, la taxa Google, la taxa Tobin, l'harmonització entre comunitats, la fiscalitat verda i l'impost de societats. A aquest darrer impost es va referir, precisament, el governador del banc d'Espanya. Segons ell, també té un marge de millora respecte a la mitjana europea, però en aquest cas hi ha una certa discussió sobre si realment l'impost pot donar gaire de si. Els òrgans empresarials defensen que Espanya ja es troba per sobre de França i Alemanya en aquest impost.

El govern discrepa, i manté que les empreses han d'abonar més. De fet, una de les claus del seu pla fiscal és imposar un tipus mínim del 15%, que seria del 18% per entitats bancàries i companyies petrolieres. Segons l'Agència Tributària, l'any passat la recaptació va caure un 4%, fins als 23.733.000 d'euros.