IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚑 Frenada de la pandèmia a Catalunya amb una forta baixada del risc de rebrot

El 'no' s'imposa en el referèndum d'autodeterminació de Nova Caledònia

Els resultats provisionals donen un 56,8% als partidaris de la permanència a França

El 'no' s'ha imposat en el referèndum d'autodeterminació de Nova Caledònia
El 'no' s'ha imposat en el referèndum d'autodeterminació de Nova Caledònia | Twitter (@F_Desouche)

Finalment, i tal com estava previst que passés, el 'no' ha guanyat en el referèndum d'autodeterminació de Nova Caledònia. Els electors canacs havien de decidir aquest diumenge si volien continuar formant part de França com a territori d'ultramar, o si bé preferien apostar per la sobirania absoluta.

 

Una majoria de canacs volen seguir formant part de França

Segons informacions de la cadena local NC La 1ère, amb el 90% de les butlletes de vot computades, el resultat provisional és d'un 56,8% d'electors a favor de continuar formant part del país veí, mentre que un 43,2% ha votat per la secessió.

 La importància transcendental d'aquesta votació ha quedat plasmada en l'alta participació, que s'ha situat en el 79,8% del total d'electors, gairebé 20 punts per sobre de les darreres eleccions celebrades en aquest arxipèlag, situat a 17.000 quilòmetres de França.

Ara bé, malgrat aquest important revés per als partidaris de la secessió, els acords de Nouméa de l'any 1998 recullen la celebració de dos referèndums més, que es podrien convocar d'aquí dos i quatre anys, el 2020 i el 2022 respectivament. Tot això després d'un greu conflicte armat viscut als anys 80 entre els partidaris de la independència, majoritàriament població autòctona que representa el 40% del total, i els descendents europeus, que són el 30%. 

El president francès Emmanuel Macron s'ha mostrat satisfet amb els resultats
El president francès Emmanuel Macron s'ha mostrat satisfet amb els resultats | NC La 1ère

 

Emmanuel Macron es mostra satisfet amb els resultats

Durant tota la campanya electoral d'aquesta consulta acordada amb l'Estat francès, l'Elisi ha preferit mantenir-se neutral i no fer campanya, si bé fa poc el president Emmanuel Macron va visitar les illes, en un clar gest de simpatia cap als electors canacs. 

Després de conèixer els primers resultats, el president de la República Francesa s'ha mostrat satisfet, i ha destacat l'«orgull» que sent després de la celebració del referèndum, una consulta inèdita que una part de la societat canaca reclamava des de feia molts anys.

Macron ha avançat que en les «pròximes setmanes» el seu govern celebrarà una reunió amb les forces polítiques de l'arxipèlag, però ha insistit que l'únic perdedor és «la temptació de menyspreu i de violència», i ha insistit que el guanyador és l'«esperit de diàleg».  Al nostre país, el president Quim Torra ha felicitat Nova Caldònia per «haver exercit el dret d'autodeterminació dins la UE», i ha destacat que «votar és sempre la solució democràtica».


Comentaris

envia el comentari