Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

Una nova enquesta també dona Salvador Illa com a guanyador el 14-F

El PSC podria arribar als 35 representants al Parlament

L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual
Salvador Illa guanyaria les eleccions, segons una nova enquesta preelectoral | Europa Press

Les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer estan plenes d’incertesa. Molts votants encara es qüestionen si es podrà celebrar la jornada amb totes les mesures de seguretat, i molts altres descarten completament anar a votar.

Aquesta incertesa es plasma en les primeres intencions de vot que s’han fet públiques. Segons l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que ha compartit ‘El Periódico’, el 31,6% dels votants encara no sap quina opció escolliran el 14-F.

Illa guanyaria les eleccions catalanes

Tot i això, l’enquesta augura la victòria del PSC i el seu ‘efecte Illa’ amb 34 o 35 escons, seguit d’ERC amb 31-32 i JxCat ben a prop, amb una previsió de 30-31 escons. Així, l’enquesta preelectoral del GESOP augura que Salvador Illa guanyarà amb el 24% dels vots.

Destaca l’arribada de VOX al Parlament, amb una previsió del 5,2% dels vots i 5-6 escons. Només una dècima més té la CUP, qui aconseguiria el 5,3% dels vots. D’igual manera, el PDeCat es quedaria fora del Parlament amb només l’1,1% dels vots.

El partit independentista més afectat ha estat ERC, liderat pel president en funcions Pere Aragonès, ja que la fidelitat de vot al seu partit ha baixat del 50% i s’ha convertit en l’única força independentista en la qual ha crescut el percentatge d’indecisos: un 30%.

Pel que fa als partits de dreta, i tenint en compte que VOX entraria al Parlament amb 5 o 6 representants, el Partit Popular també augmentaria els seus vots. En aquest cas, el partit blau aconseguiria 8 o 9 escons, una xifra molt superior a l’actual, on només tenen 4 representants.

Molta indecisió entre els votants catalans

El ball de dates de les eleccions i el fet que ens trobem a la tercera onada de coronavirus al país han fet que els votants catalans es qüestionin, per primera vegada des del Procés, qui guanyarà les eleccions. Segons l’enquesta preelectoral de GESOP compartida a ‘El Periódico’, un 24,0% opina que el PSC s’emportarà la victòria, mentre que el 28,3% dels catalans creuen que serà ERC qui guanyi els comicis. Per altra banda, el 7,2% aposten per la victòria de JxCat.

Aquestes respostes són molt diferents de les que es van proporcionar a principis de gener, quan el 45,3% dels catalans li donava la victòria a ERC i només l'11,3% apostava pel partit socialista.