Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

L'oferta de Govern que han proposat els Comuns i que ERC acaba de descartar

Els comuns insten ERC i PSC a «moure fitxa» i «sortir de la zona de confort»

ERC hi insisteix un cop més: no pactarà «ni per activa ni per passiva» amb el PSC. La secretària general adjunta de la formació, Marta Vilalta, ha descartat l'oferta plantejada pels Comuns de formar un Govern de coalició entre els republicans i els de Jèssica Albiach amb el suport extern dels socialistes catalans. Però Vilalta ha deixat clar, en la línia que ERC ha expressat ja en els últims mesos, que l'acord amb el PSC no està sobre la taula, ni tan sols en forma de mer suport per a la investidura i sense entrar al Govern.

Els comuns insten ERC i PSC a «moure fitxa» i «sortir de la zona de confort» per facilitar un executiu d'esquerres

Amb tot, però, Catalunya en Comú Podem hi ha insistit aquest dilluns al migdia.  Els comuns insten ERC i PSC a «moure fitxa» i «sortir de la zona de confort» per facilitar un executiu d'esquerres. Així ho ha dit el portaveu de la formació, Joan Mena, recordant que la proposta del seu partit és un Govern d'ERC i ECP, com a mínim, amb el suportextern dels socialistes. Per això, ha demanat als republicans que no repeteixin «la fórmula fracassada» amb JxCat i que apostin per una nova etapa al país. Mena també ha considerat que és moment de posar en pràctica «el pragmatisme» del candidat del PSC, Salvador Illa, per fer-ho possible. Pel que fa a la CUP, els comuns apunten que no «l'exclouen» però demanen que deixi clar si prefereix un Govern amb JxCat o bé, vol buscar un acord alternatiu amb les forces d'esquerres.

Mena ha opinat que davant «l'immobilisme i els vetos creuats» cal buscar una forma de donar resposta als catalans i construir una majoria «progressista». Així, els comuns han reiterat que la seva proposta prioritza una sortida de la crisi econòmica i social, una desindustrialització basada en la transició ecològica i una via per transitar per l'agenda de diàleg amb l'estat espanyol. De fet, un dels missatges ha estat directament per Pedro Sánchez, a qui recorden que «la taula de diàleg» es juga a la pròxima legislatura.

ECP creu, doncs, que ERC ha de «triar» quin camí vol agafar, ja sigui una repetició de Govern al costat dels postconvergents, o bé una nova etapa d'esquerres amb la seva formació. «Per part nostre ho tenim tot preparat», ha insistit Mena. Preguntat per l'estat de les converses i reunions amb els diferents partits, ha assenyalat que aquest procés s'ha de tirar endavant amb «discreció». «Quan tinguem alguna cosa per comunicar, ho farem», ha dit el portaveu. Preguntat pel primer acord entre ERC i la CUP-Guanyem sobre temes d'Interior, Mena ha considerat que cal una «reflexió global» sobre el model de seguretat ciutadana que es pugui valorar des de la «serenor» i la «tranquil·litat». En aquest sentit, creu que s'hauria de fer al Parlament de Catalunya comptant amb la transversalitat dels diferents partits i entitats. «Aquest acord no s'hauria de fer en el marc d'una negociació de Govern», ha afegit.

Finalment, pel que fa al Parlament, els comuns veuen amb bons ulls que sigui una «persones d'esquerres» qui el presideixi. Els comuns no tanquen la porta a presentar un candidat, però apunten que són «conscients» de la força que tenen. «L'escenari permet múltiples possibilitats i nosaltres no renunciem a cap», ha explicat Mena.