Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del Govern, Quim Torra, amb mascareta durant una reunió de JxCat al Parlament

Torra ja és expresident: Estudia instal·lar la seva oficina a Girona

En el seu primer dia fora de Palau, Torra es reunirà amb els presos i els exiliats

El president del Govern, Quim Torra, amb mascareta durant una reunió de JxCat al Parlament
L'expresident de la Generalitat Quim Torra estudia instal·lar la seva oficina a Girona. | Cedida

Des de pocs minuts abans de les cinc de la tarda d'aquest dilluns, 28 de setembre, Quim Torra ja no és el president de la Generalitat. El seu cessament es va fer efectiu just en aquell moment, quan un funcionari judicial li va notificar que el Tribunal Suprem havia rebutjat el seu recurs de cassació i que, per tant, la sentència d'inhabilitació del TSJC era ferma. Aquest dimarts, el seu cessament no ha estat publicat encara —signat pel rei Felip VI i rubricat pel govern espanyol— i per tant Aragonès no pot prendre les regnes de la presidència interina, però Torra ja no està facultat per exercir com a president.

El primer dia com a expresident, en contacte amb Lledoners i Waterloo

Així doncs, Torra ja no ha assistit aquest dimarts a Palau i, en no ser president, la seva agenda oficial ja no és pública. Ara bé, han transcendit alguns detalls sobre què és el que farà en la primera jornada com a expresident de la Generalitat. Torra visitarà els líders polítics i socials del procés al centre penitenciari de Lledoners a les onze del matí, i a la sortida atendrà els mitjans de comunicació. A partir de les cinc de la tarda es reunirà de forma telemàtica amb els consellers exiliats i el seu antecessor, Carles Puigdemont, des del Palau Centelles de Barcelona.

No consta, en canvi, cap trobada amb les preses Carme Forcadell i Dolors Bassa, que tot i estar als centres de Wad-Ras i Puig de les Basses, respectivament, continuen gaudint del tercer grau i, per tant, passen el dia fora de la presó.

Torra vol instal·lar la seva oficina d'expresident a Girona

Torra haurà de començar a pensar en breu com durà a terme la seva activitat com a expresident. La llei 6/2003, de l'estatut dels expresidents de la Generalitat, estableix que el Govern disposarà a tots els expresidents de mitjans per desenvolupar la seva tasca, entre els quals hi ha la creació de l'Oficina de l'Expresident. La dada sorprenent, però, és la intenció de Torra de no tenir aquesta oficina a la ciutat de Barcelona, on resideix amb la seva família, sinó d'establir-la a Girona.

Torra és nascut a Blanes i està molt vinculat a Santa Coloma de Farners. Mesos enrere, Torra va dir que «Girona ha hagut d'exercir la capitalitat de Catalunya després que Barcelona n'hagi abdicat» i ara, com a expresident, busca instal·lar-s'hi. Una decisió sense precedents atès que tots els seus antecessors, inclòs Puigdemont, mantenen els seus despatxos a la ciutat comtal —a excepció de Pujol, a qui li va ser retirat.