Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

Omella no ha anat a veure els presos perquè «només visita» les presons de la seva diòcesi

Ho ha dit en resposta a una carta d'Isabel Turull, germana de Jordi Turull

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha tornat a fer unes polèmiques declaracions en relació al procés independentista. Omella, que també és el president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha respost públicament una carta que Isabel Turull, germana de Jordi Turull, va enviar ara fa uns dies a l'Ara, on denunciava la manca d'implicació d'Omella i l'arquebisbat barceloní amb la situació dels polítics i líders socials empresonats. Omella ha explicat que no ha anat a veure els presos de l'1 d'octubre perquè «els bisbes visiten les presons de la seva diòcesi».

La presó de Lledoners es troba en territori del bisbat de Vic, no pas del de Barcelona, i aquest és l'argument pel quan Joan Josep Omella explica que en els darrers tres anys no ha visitat els presos. En el cas de Carme Forcadell, actualment és a la presó de dones de Wad-Ras, a la ciutat de Barcelona, però no ha transcendit si Omella li ha fet cap visita des que hi és.

Omella respecta «les lleis i la sentència d'un judici en un país democràtic»

Omella ha mantingut en els darrers anys una actitud neutral respecte a la situació dels presos i ha evitat mullar-se —com ho han fet altres arquebisbes catalans, com el de Tarragona o el de Solsona— i molt menys criticar les penes a què estan sotmesos —com s'ha fet des de les abadies de Montserrat o Poblet. En la resposta pública a Turull, Omella ha evitat posicionar-se al voltant de les condemnes dient que «respecto les lleis i la sentència d'un judici en un país democràtic», però sí que ha dit que fa seus «el dolor dels presos i de les seves famílies». 

Segons Omella, ha pogut parlar directament amb la germana de Jordi Turull i ha desitjat «que ningú estigui a la presó» per evitar «el patiment que suposa per a tots». «Hi ha hagut una sentència judicial i una petició ara d'una amnistia o un indult i això és un tema que ha de resoldre la justícia», ha reblat Omella, sense variar la seva posició.