ÚLTIMA HORA

🚨 Evacuen d'urgència una fàbrica que produeix la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit

Una ONG europea alerta de l'augment de l'ús de banderes franquistes a Espanya

La Xarxa Europea contra el Racisme afirma que hi ha més gent que «no té vergonya» de lluir el símbol de la dictadura, i creu que l'extrema dreta podria arribar a tenir un 25% dels vots

Imatge d'un home amb una samarreta franquista en el Valle de los Caídos
Imatge d'un home amb una samarreta franquista en el Valle de los Caídos | Cedida

En ple debat sobre l’exhumació i com ha de ser enterrat Francisco Franco, una ONG europea ha alertat sobre l’augment de simbologia franquista entre els ciutadans espanyols. La Xarxa Europea contra el Racisme, ENAR en les seves sigles en anglès  ha assegurat que cada cop la població espanyola «no té vergonya de portar banderes franquistes»

El director de l'ENAR, Michael Privot, ha afirmat que el franquisme «està ressorgint un altre cop», destacant que era estrany que l'extrema dreta no tingués una major força a l'Estat, tal com passa a la resta de països europeus. Privot ha considerat VOX com el partit que pot unir les forces ultres espanyoles i assolir un resultat electoral que representi «fins al 25% de la població»

La fragmentació de l’extrema dreta havia ocultat el seu abast real

El membre de l'organització contra el racisme ha afirmat també que era estrany que a Espanya no hi hagués una formació política o líder que aglutinés les idees amb caràcter feixista o racista. Considera que el partit liderat per Santiago Abascal podria ser aquest partit si «té els recursos i les habilitats» necessàries.  

Fins ara, segons relatava Privot, la debilitat de l'extrema dreta a l'Estat espanyol havia creat la falsa idea que s'havia superat «amb èxit» la dictadura franquista. Ara però, s'ha demostrat que la falta de pes dels ultres a la política espanyola no ha sigut gràcies la transició sinó que l'extrema dreta espanyola «estava fragmentada». Per aquest motiu, es mostra preocupat per la inacció de la resta de partits davant l'increment de les idees radicals en la població espanyola.   

No es poden «continuar celebrant massacres» com el 12-O

El director de l'associació europea també ha valorat la celebració del dia de la Hispanitat el 12-O. Segons ells, no s'hauria de «continuar celebrant les massacres i dominacions europees com si no hagués passat res».  Ha afegit que els països europeus han de tenir una visió de la seva història més inclusiva, començant per Espanya, ja que festes com aquesta commemoren no «una història d'èxit, sinó de violència». 

Finalment, sobre les causes de l'auge del populisme de dretes dins la UE, a l'ENAR consideren que tot va començar amb la crisi econòmica i financera del 2008. Aquesta va afectar principalment a la classe mitjana-baixa, l'estrat social que vota principalment aquest tipus de partit. Creuen que hi ha una frustració en aquest sector de la població que els ha dut a escollir opcions polítiques extremistes. 


Comentaris

envia el comentari