Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un míting de Podem.

Onze persones es disputaran el lideratge de Podem a Catalunya

Noelia Bail, Conchi Abellán i Hermán Pinedo, els tres noms que sonen amb més força per liderar el partit

Un míting de Podem.
Onze candidats a les primàries de Podem Catalunya. | Catalunya Diari

L'exsecretària general de Podem Catalunya, Noelia Bail, la diputada dels comuns al Parlament Conchi Abellán, i el líder de Podem a Tarragona, Hermán Pinedo, són tres dels onze candidats que s'han presentat per a liderar Podem Catalunya. Entre d'altres, també fa un pas endavant Manuel Galiñanes, militant de base de la formació morada, i Alberto Bastida, portaveu del Cercle de Podem de Sant Fost de Campsentelles.

Les precandidatures s'han publicat aquest divendres, ara s'obre el termini per recollir els avals i les votacions per triar el coordinador general de Podem Catalunya se celebraran entre el 9 i el 17 de juny. El 19 de juny es publicaran els resultats.

Bail, Abellán i Pinedo, els tres noms amb més possibilitats

Bail, que va ser apartada de la direcció després que més de la meitat de l'executiva demanés un relleu, torna a presentar-se per al càrrec de secretària general a Catalunya. I ho fa pocs dies després d'haver-se proclamat guanyadora de les primàries per a configurar les llistes de les eleccions al Parlament, dins de la candidatura dels comuns. Bail es va imposar per un estret marge a la candidatura d'Abellán, pròxima a  Iglesias. En les motivacions per presentar candidatura, Bail reclama «mirar al futur» i construir ara una organització cohesionada, forta i territorialment arrelada.

Abellán, diputada al Parlament i membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem, es presenta per «estendre ponts» i «poder ser decisius a les decisions del país», a més de «dotar d'eines a la militància per ser part d'aquests canvis a través dels cercles».

Pinedo, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, ha estat recentment restituït com a secretari general de Podem Tarragona després d'haver estat apartat cautelarment. Fa uns mesos va ser expedientat per una piulada sobre la designació del diputat Ismael Cortés com a cap de llista per Tarragona, i també per no haver celebrat una assemblea per decidir si el grup al consistori investia el republicà Pau Ricomà com a alcalde o el socialista Josep Fèlix Ballesteros. Pinedo aposta per una «tercera via regeneradora davant els conflictes interns» i reclama una «descentralització real de l'activitat política» més enllà de Barcelona, ja que creu que «la resta de territoris estan oblidats i menystinguts».

Galiñanes i Bastida, noms amb menys força

Manuel Galiñanes, militant de base de la formació morada, va ser el metge cirurgià que el 2015 es va significar públicament en denunciar i atribuir a les retallades la mort de pacients. Galiñanes es postula com a pròxim líder i apunta que Podem Catalunya «ha esgotat totes les seves possibilitats, alternant-se entre mandats orgànics i gestores en noms que s'han repetit amb massa freqüència».

Finalment, Bastida, portaveu del Cercle de Podem Sant Foix i primer tinent d'alcalde a la població, defineix l'etapa a la formació com a «molt difícil» i demana que els inscrits a les bases passin a l'acció per a construir un partit «fort i autònom», a més de «democràtic, horitzontal, assembleari i federalista».

Altres noms que es presenten

Entre la resta de noms que han presentat precandidatura hi ha Ernesto Rodríguez, Ferran Poca, Aldo Del Zoppo, Josep Bañeres, Juan Yimmy Zárate i Luis Manuel Medel. Una gestora encapçalada per Rosa Cañadell pilota des del febrer Podem Catalunya, a l'espera que es triï la nova direcció amb aquest procés, on també es triarà el Consell Ciutadà Autonòmic i la Comissió de Garanties de Podem Catalunya.