Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada

L'oposició, també dividida: El PSC vol eleccions al febrer i C's maniobra per allunyar-les

Carlos Carrizosa ha insistit aquest dimarts en la cerca d'un candidat alternatiu

El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada
El líder del PSC, Miquel Iceta, té clar que les majories del Parlament impedeixen presentar un candidat no-independentista. | ACN

Junts per Catalunya i ERC han estat el màxim exponent de la divisió entre aliats polítics durant la legislatura que ja toca a la seva fi. Ara, amb la inhabilitació de Torra, les dues formacions independentistes han signat un acord de no-agressió per arribar amb les mínimes esgarrapades possibles a la cita electoral que apunta, amb tota seguretat, al proper 7 de febrer de 2021. A l'altra banda del tauler polític, a l'oposició, també hi ha friccions —tot i que menys agressives que les del pla independentista.

C's vol allunyar l'escenari electoral

Unes diferències que, tot i que ja feia dies que s'intuïen, s'han deixat entreveure amb més claredat aquest dimarts, 29 de setembre, ja amb la presidència de la Generalitat vacant. Catalunya està abocada a unes eleccions d'aquí a quatre mesos, i hi ha un sol mecanisme que ho impediria: un candidat a la presidència de la Generalitat amb suports suficients per ser investit en els propers deu dies. Així ho fixa la llei, tot i que l'empresa és tan complicada que es dona per gairebé impossible.

Amb tot, aquesta és l'opció a què s'aferra Ciutadans per allargar al màxim la legislatura i evitar unes eleccions que presenten una perspectiva catastròfica per a la formació que encapçalarà Carlos Carrizosa. Les enquestes els situen al voltant dels 10-15 diputats, un terç dels 36 de què disposen actualment al Parlament de Catalunya. Ciutadans necessita guanyar temps per buscar un revulsiu que els permeti aixecar el cap: amb les eleccions a quatre mesos vista, el cop és inevitable.

En aquest sentit, Carlos Carrizosa ha instat la resta de l'oposició a cercar un candidat a la presidència de la Generalitat i, tot i admetre que el constitucionalisme no disposa de força parlamentària suficient, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que admeti candidats encara que no disposin del suport necessari. Una maniobra utòpica que els permetria allargar, encara que fos per unes setmanes, la legislatura.

Unes eleccions que el PSC sí que vol

C's, però, no compta ni amb el suport de l'altra gran força de l'oposició: el PSC. El seu primer secretari, Miquel Iceta, i la portaveu de la formació, Eva Granados, han demanat per carta a Torrent que, a manca de candidat, faci córrer el rellotge electoral fent un acte equivalent a un ple d'investidura, és a dir, notificant que no hi ha candidat i encetant el període de dos mesos fins a la convocatòria de les eleccions.

Els socialistes tampoc no donen l'esquena a presentar un candidat sense suports, però apunten que amb l'acte equivalent n'hi hauria prou, de manera que descarten la proposta de C's de proposar un nom que acabaria fracassant. I és que el PSC, centrat ja en la cursa electoral, sí que compta amb una perspectiva positiva de cara als comicis: podria créixer fins els 25-30 diputats, quan actualment en té 17.