L'Organització Mundial contra la Tortura demana l'alliberament dels Jordis

El seu secretari general, Gerald Staberock, ha enviat una carta a Pedro Sánchez, a la Fiscal General de l'Estat i al defensor del Poble

L'OMCT exigeix l'alliberament immediat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
L'OMCT exigeix l'alliberament immediat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | CatalunyaDiari.cat

L’Organització Mundial contra la Tortura ha reclamat la sortida de la presó de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Aquesta plataforma internacional, la més gran que agrupa onegés que lluiten contra la tortura o les detencions arbitràries, ha enviat una carta a Pedro Sánchez, a la Fiscal General de l’Estat, Maria José Segarra,  i al defensor del Poble, Francisco Fernández, on demana l’alliberament immediat dels ‘Jordis’.

En la missiva, signada pel seu secretari general Gerald Staberock, consideren que la presó preventiva a la qual estan sotmesos els dos líders independentistes és «arbitrària». Seguint l’exemple d’altres entitats com Amnistia Internacional, expliquen que aquesta mesura només s’hauria d’aplicar com últim recurs.

Haurien d’estar sent processats pel seu jutge natural

L’OMCT expressa la seva particular preocupació perquè hagi estat el Suprem el tribunal encarregar d’instruir la causa i dur a terme el procés judicial. Consideren que els Sánchez i Cuixart haurien de ser jutjats davant el seu jutge natural. Lamenten que pel fet de ser processats per l’Alt Tribunal, la sentència definitiva no estarà subjecte a apel·lació.

Denuncien la interferència política que hi ha en aquest tribunal recordant que els seus membres són escollits pel Consell General del Poder Judicial, que a la vegada és escollir pel Congrés. Creuen que «posa en perill la independència» dels alts càrrec judicials. També afirmen que l’acceptació de Vox com acusació particular demostra «la naturalesa altament política» del judici.  

Demanen a l’Estat que respecti l’exercici dels drets i llibertats

Per aquests motius, a més d’exigir una llibertat que el govern espanyol no es planteja ara mateix, demanen a l’Estat que compleixi totes les seves obligacions sobre el respecte a «l’exercici dels drets i llibertats ciutadanes, com la llibertat d’expressió, la llibertat d’associació i de reunió».  Per fer-ho, sol·liciten l’esmena de certs articles del Codi Penal i de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a ‘llei mordassa’.

A més, recorden que el 4 d’octubre de 2017 van criticar l’ús «indiscriminat i excessiu de la força» per part de la policia durant el referèndum, demanant una investigació dels fets «exhaustiva i imparcial». Així, demanen que es respectin «en totes les circumstàncies els drets humans i llibertat fonamentals» que Espanya ha ratificat en tractats i estaments internacionals.  


Comentaris

envia el comentari