Oriol Junqueras arribant al Parlament de Barcelona (10-10-17)

Junqueras crida a mantenir el diàleg: «No s’ha d’aturar la negociació amb el PSOE»

L'exvicepresident de la Generalitat ha concedit una entrevista a Catalunya Ràdio després que es coneixi la sentència del TJUE

Optimisme entre els independentistes després que el Tribunal de la Justícia de la Unió Europea hagi determinat la immunitat d’Oriol Junqueras pel seu càrrec com eurodiputat. L’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERCcreu que aquesta decisió els atorga «el dret a tornar-ho a intentar».

Junqueras ha concedit una entrevista a Catalunya Ràdio després de conèixer la resolució. Ell, afirma,  ja «està acostumat» al fet que el Suprem no actuï d’acord amb la llei.  Segons el polític, amb això s’ha demostrat que «res del que va fer» sent vicepresident de Carles Puigdemont era delicte: «No només era legítim, sinó legal. I vam assumir els riscos que implicava intentar-ho, i un d’aquests riscos era ser a la presó, i aquí estem».

Demana «prudència» amb la nova sentència

El líder d’ERC veu un pas positiu amb la sentència que confirma la seva posició com a eurodiputat, però  reclama «prudència», perquè «no sabem en què es traduirà, quin recorregut tindrà, ni quant durarà». Ell és plenament conscient que els seus privilegis poden enlairar-se en pocs dies: si el Suprem demana el suplicatori per suspendre la seva immunitat i el Parlament Europeu vota a favor,  podria perdre aquesta immunitat i tot el que això suposa. Per això demana «molta serenitat» fins que passi el temps.

 «Res del que vam fer és delicte al Codi Penal», continua Junqueras. «La sentència és explícita, clara i contundent», i «ens dóna una victòria i ens indica que acabarem guanyant», explica. Es mostra relaxat, ja que lamenta que aquesta situació  «contribueix a demostrar fins a quin punt els aparells de l’Estat espanyol forcen la interpretació de les lleis per afavorir les seves causes».

No vol aturar la negociació per la seva situació

Ara que ha aconseguit fer un pas més, recorda la importància de seguir pactant amb els partits del Govern. «No s’ha de parar la negociació en cap cas», afirmava a Catalunya Ràdio. Ell poc sabia, des de les quatre parets de Lledoners, que el seu partit havia congelat les negociacions amb el PSOE fins que no coneguin la seva opinió sobre la sentència del TJUE respecte a la immunitat del mateix Junqueras.

Oriol Junqueras saluda a Pedro Sánchez a l’arribada a la sessió constitutiva de la nova Cambra Baixa (21-05-19)
Junqueras desconeix la decisió del seu partit de congelar les negociacions amb el PSOE | Catalunya Diari

Precisament li pregunten si ell creu que s’hauria d’aturar la negociació fins a saber com actuen els tribunals espanyols amb aquesta nova sentència. Junqueras, aliè a la situació real que ha plantejat el seu partit, es nega. «S’ha d’estar disposat a dialogar sempre, amb tot el món, sempre, independentment que jo estigui o no a presó». La situació política actual, afirma, va més enllà de la dels polítics independentistes presos: «Hem de treballar per protegir i cuidar els drets de totes les persones»,  perquè «no fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos».

Obert a negociar, però sempre que sigui «amb bona voluntat»

Tot i això, segueix defensant les mateixes condicions per una investidura de Pedro Sánchez: una taula de negociació, un calendari fix i un sistema de validació dels acords. Això i, naturalment, l’autodeterminació. El polític afirma que aquest és el principal dret que defensaran, i no dubtaran a exercir-lo «quan hi hagi una majoria clara, explícita, expressada a les urnes, que repetidament reclami la independència».

No perd l’esperança, però reconeix les dificultats per exigir totes les seves condicions i afirma que està obert a qualsevol mena de diàleg: «La taula, sigui com sigui: de tres potes, de quatre, de cinc… alta, baixa… la que sigui, sempre que això es tradueixi en bona voluntat».

També et pot interessar...