Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El candidat d'Unides Podem a Madrid, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu

Pablo Iglesias deixa la política després dels resultats a Madrid

El fins avui líder de Podemos assumeix la derrota del seu partit com a pròpia

Els resultats electorals a Madrid ja tenen a la seva primera víctima. Pablo Iglesias, un dels noms del segle XXI a Espanya, se'n va. No sols no assumirà la seva acta de diputat en l'Assemblea de Madrid, sinó que deixa tots els seus càrrecs a Podemos.

Set anys després de la fundació de Podemos i de trencar el bipartidisme polític, Pablo Iglesias tanca el seu propi cicle amb un pèssim resultat electoral. S'ho va jugar tot a una carta: un bon resultat en les eleccions d'aquest 4 de maig, però Podemos ha estat l'última força política que ha tret escons.

Amb un 'fins a sempre', Pablo Iglesias s'acomiadava de la seva militància amb un emotiu discurs, on ha recordat els 7 anys de camí amb Podemos i situant a Yolanda Díez com la seva successora, a qui veu com a futura presidenta del govern d'Espanya.

'Deixo tots els meus càrrecs i la política. No seré un tap per a la renovació de lideratges de Podemos'. Així ha anunciat Pablo Iglesias el seu adeu, que semblava cantat després de deixar el govern i treure tan sols 10 escons en les eleccions d'aquest 4 de maig.

Podemos no s'enlaira amb Pablo Iglesias

Els resultats electorals a Madrid no deixen lloc a dubtes: Isabel Díaz Ayuso arrasa després de la seva gestió de la pandèmia i passa per damunt a Ciutadans, que passa de 26 escons a quedar-se fora de l'Assemblea de Madrid. El PP d'Ayuso, amb 65 diputats, es queda a només 3 escons de la majoria absoluta, de manera que tot fa pensar que podrà governar en solitari amb el suport extern de VOX, que ha guanyat un escó i se situa amb 13.

En el costat esquerre de la política, el PSOE d'Ángel Gabilondo ha estat l'altre gran derrotat, amb 24 escons, 13 menys que en les últimes eleccions. Ha estat superat, a més, per Más Madrid, que en suma 4 més i es converteix en la segona força amb els mateixos escons que el PSOE (24), però amb més vots. Podemos, de Pablo Iglesias, es queda amb 10 escons, traient millor resultat que en els passats comicis, però lluny dels objectius de Pablo Iglesias, que va deixar la vicepresidència del govern per a ser cap de cartell a Madrid.

Amb l'adeu de Pablo Iglesias i la desaparició de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid, Espanya inicia una nova etapa política. Els dos partits que van trencar el bipartidisme queden molt tocats, mentre que VOX es topa amb una Ayuso que no sols frena a l'esquerra, sinó que també impedeix a la dreta més ultra guanyar vots i escons.

El futur d'Iglesias és una incògnita, però serà fora de la política, tant institucional, com de partit.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]