Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivo Pablo Iglesias

Pablo Iglesias ja té data per retirar-se: Podemos busca successor

Acaba de ser reelegit en la III Assemblea Ciutadana de Podemos, sense oposició real i amb el 92,19% dels vots

Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu
Pablo Iglesias ja té data per retirar-se i deixar la política. Podemos ja busca successor | CatalunyaDiari

Pablo Iglesias ja té els dies comptats en el món de la política, o això és el que assegura el diari 'El Español' segons fonts «consultades» dins de Podemos.

Des que va arribar a la política, Pablo Iglesias ha consolidat la seva posició de  líder indiscutible de Podem, ara Unides Podem, després de diverses lluites internes i de l'adéu de noms com els de Juan Carlos Monedero, Iñigo Errejón o Carolina Bescansa, tots ells pesos pesants del partit en els seus primers temps de vida. 

Ara, i després de diversos anys en actiu, aconseguir entrar al Congrés i finalment formar part del primer govern en coalició de la història recent d'Espanya, Pablo Iglesias ha sigut reelegit  com a secretari general a la III Assemblea Ciutadana de Podem, i segons informa el citat mitjà, aquesta seria la seva última reelecció

Pablo Iglesias encara no s'ha pronunciat al respecte ni ha fet oficial cap data, però sembla que  el partit sí que contempla el seu adéu de cara al 2023, just quan acabi el seu mandat al capdavant del partit i quan acaba la legislatura de govern actual. 

Segons aquestes fonts, el líder morat no tornarà a presentar-se a unes noves eleccions, motiu pel qual el pròxim candidat a les eleccions generals que se celebraran, en principi, el 2023, haurà de ser diferent. 

Actualment no hi ha res clar sobre possibles successors del partit, ja que en la seva última reelecció Pablo Iglesias ni tan sols tenia pràcticament competència. L'única alternativa va ser Fernando Barrero, que no va aconseguir fer ombra al líder morat i va perdre davant el 92,19% dels vots que va atraure Iglesias. Això sí, la participació va ser només del 12%, amb 59.201 vots dels 516.492 inscrits que té la formació.

'Sóc professor, tornaré a fer classes'

Pablo Iglesias ja ha parlat en diverses ocasions sobre què passarà el dia que deixi de fer política, ja que precisament un dels fets més criticats per ell i pel partit són les conegudes com «portes giratòries», que fan referència a polítics que quan es retiren de la vida pública acaben dins dels consells d'administració d'empreses a qui, en general, poden haver beneficiat durant el seu temps en les institucions. 

Respecte d'aquest tema, el líder morat ha deixat clar que, un cop es retiri de la vida política, tornarà als seus orígens: «Sóc professor, tornaré a fer classes, la política és per a mi una qüestió personal, i quan toqui, hi haurà altres persones que es posin al capdavant».

Amb aquestes respostes, Pablo Iglesias deixa clar que és conscient que el seu temps a la política es va acabant després de 6 anys com a líder d'un partit que va irrompre al Congrés amb 69 diputats, tot i que amb el pas dels anys ha anat perdent votants fins als 35 diputats actuals.

Es dona la paradoxa que ara és el moment de més influència de Podemos a la política espanyola, en àmbit estatal com a mínim, ja que els seus vots són imprescindibles per a l'acord de govern per l'Executiu de Pedro Sánchez, i fins i tot van aconseguir un lloc dins d'aquest govern.