Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El candidat d'Unides Podem a Madrid, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu

Pablo Iglesias se'n va d'un debat de Madrid després d'una discussió amb VOX

El candidat d'Unidas Podemos se n'ha anat després que Rocío Monasterio posés en dubte les amenaces que havia rebut

La crispació s'ha apoderat de la campanya electoral madrilenya, una de les més tibants que es recorden a Espanya. Les amenaces de mort rebudes en les últimes hores pel candidat d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ha enrarit encara més l'escenari i la cosa ha acabat esclatant avui.

La Cadena Ser reuneix aquest matí als candidats dels principals partits en les eleccions del 4 de maig en la Comunitat de Madrid. En el debat participen el socialista Ángel Gabilondo, el candidat de Ciutadans, Edmundo Bal, la de Más Madrid, Mónica García, i els cap de llista d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, i de VOX, Rocío Monasterio. La presidenta de la comunitat i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, ha rebutjat la invitació per a evitar la confrontació.

Però el debat ha començat amb mal peu. La negativa de Rocío Monasterio a condemnar les amenaces de mort a Pablo Iglesias ha fet que aquest abandoni el debat. «No és acceptable que quan el ministre de l'Interior ha estat amenaçat de mort amb quatre bales la candidata de la ultradreta no es retracti». Iglesias ha avisat que si no hi havia una condemna per part de la candidata de VOX, abandonaria el debat. I així ha estat.

Abans, tots els candidats presents en el debat havien condemnat l'acte. Tots, excepte Rocío Monasterio: «Condemnem tota classe de violència i l'animo que vagi a una comissaria a denunciar aquestes amenaces: si vostè és tan valent, s'aixeca i se'n va». Una actitud que Iglesias ha considerat més com un desafiament que com una condemna, i que ha provocat que abandonés el debat electoral.

El candidat d'Unidas Podemos tampoc ha volgut figurar a la foto de família del debat per la reiterada de negativa de VOX d'expressar una condemna clara. A 'Radio Nacional de España', la candidata de VOX havia dit que «els ciutadans, cada vegada que diu alguna cosa Pablo Iglesias, ho posem en dubte». Una actitud que ha mantingut a la Cadena SER, en insinuar que Pablo Iglesias s'inventa les amenaces.

Un sobre amb quatre bales

El candidat d'Unidas Podemos a la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, va rebre ahir un sobre amb quatre bales i un anònim: «Se t'esgota el temps». També van rebre un sobre amb amenaces la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska: «Tens deu dies per a dimitir».

La candidata de Más Madrid, Mónica García, ho ha considerat «aberrant» i ha criticat l'actitud de Rocío Monasterio: «És deplorable. A Iglesias li han enviat bales, però de què riu?». També el cap de llista de Ciutadans, Edmundo Bal, ha condemnat les amenaces de mort i ha censurat l'actitud de la candidata de VOX. Ángel Gabilondo s'ha sumat a la condemna i ha demanat a Pablo Iglesias que torni al debat.

La tensió va a més en unes eleccions marcades per la igualtat en les enquestes i la rivalitat entre els candidats. A ningú se li escapa que els resultats del 4 de maig condicionaran la política a Espanya, i en plena disputa entre l'esquerra i el model d'Ayuso, els eslògans i les sortides de to s'han imposat a les propostes polítiques.

La campanya de la crispació

Segons l'última enquesta del CIS publicada ahir, el govern de la comunitat està més en l'aire que mai. Els sondejos dibuixen un empat tècnic entre els dos blocs, el de l'esquerra liderat pel PSOE i el de la dreta, amb PP i VOX. Tot es decidirà en un grapat de vots, i això fa que els partits treguin tot el seu arsenal pocs dies abans de les eleccions.

El debat que de la SER és una bona mostra d'ells. «Provi de ser més educada», li ha dit Ángel Gabilondo a Rocío Monasterio, i aquesta s'ha dirigit amb duresa a la candidata de Más Madrid: «Tregui aquesta cara d'amargada». La tensió també es va deixar notar en l'únic debat televisiu, que va tenir lloc el dimecres i en el qual Pablo Iglesias es va dirigir a Ayuso amb un «de què riu? Estem parlant de morts», i aquesta li ho va retornar anomenant-lo «mesquí».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]