IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Parla un dels «hackers» que va treballar en el cens universal pel referèndum de l'1 d'octubre

La creació d'aquesta eina es va mantenir en secret fins unes hores abans de la votació

Imatge de la votació del referèndum.
Imatge de la votació del referèndum. | CatalunyaDiari.cat

El cens universal creat pel referèndum del passat 1 d’octubre va ser un dels secrets millor guardats de la jornada. Unes hores abans de començar la votació, es feia saber als membres de les meses que s’empraria un programa informàtic per poder validar els vots i assegurar que ningú votés més d’una vegada. Ara, un dels responsables de crear aquest cens ha explicat com va viure el referèndum, sobretot després del tancament de diverses IP per part de l’Estat.

Així doncs, l'informàtic, en declaracions per 'VilaWeb' ha explicat: «Desenvolupar un programa per a votar, en circumstàncies normals, és una cosa relativament senzilla. Fer que aquest programa funcioni i eviti la censura i la repressió de tot un estat ja té força més gràcia. Allò que vam viure, i protagonitzar en part, era de pel·lícula». A més, sobre els moviments dels experts de l'estat espanyol ha afirmat: «Vam poder desarticular els esforços de tots els serveis tècnics i d'intel·ligència del transatlàntic. Gràcies a Tor, a Signal, a telèfons comprats a l'estranger, a Linux i el programari lliure, i fins i tot a Bitcoin... Ah! i a la feina i la imaginació d'uns quants hackers que ho vam donar tot per a fer-ho possible».

I és que com ja hem destacat, el programa no va estar disponible als col·legis fins minuts abans de l'inici de la votació quan: «Desenes de servidors, escampats per mig món, van rebre el software minuts abans de les vuit del matí de diumenge, l'hora acordada per a començar a constituir meses». Tot i això, l'Estat va reaccionar ràpidament i va tancar el domini i, com explica el hacker: «El nom de domini el van tancar en menys de quinze minuts, fins i tot van tancar totes les IP –totes!– d'un conegut proveïdor europeu..., cosa que va afectar milers de serveis que no tenien res a veure amb el referèndum, censura indiscriminada en estat pur. Però cada cop que ens donaven nosaltres el responíem».

A més, l’informàtic també ha volgut opinar sobre la gent que assegura que es va votar més d’una vegada per persona i explica: «És fals. Amb el cens universal no es podia fer, de cap manera. Vaig sentir les declaracions del senyor Ferreras, de La Sexta, assegurant que es podia votar diverses vegades i vaig riure. Precisament jo era entre el grup de persones que es va encarregar, específicament, que això no fos possible».


Comentaris

envia el comentari