Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Votació dels Pressupostos de 2020 de la Generalitat de Catalunya el 24 d'abril

El Parlament apuja les pensions als expresidents i exconsellers

El decret llei sobre la Covid-19 s'ha aprovat aquest dijous

Votació dels Pressupostos de 2020 de la Generalitat de Catalunya el 24 d'abril
El Parlament aprova la puja de sous d'exconsellers i expresidents | Catalunya Diari

El Parlament  català ha aprovat en el ple d'aquest dijous el decret llei 11/2020 pel qual s'adopten mesures econòmiques, socials i administratives per a pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19, un decret que inclou a més una pujada del 0,9% de l'assignació per a exconsellers, i l'actualització de les pensions a expresidents de la Generalitat.

El decret llei 11/2020, de 7 d'abril, ha estat aprovat després d'obtenir 65 vots a favor, 4 en contra i 65 abstencions, i es tramitarà com a projecte de llei després d'haver rebut 69 sís i 65 vots en contra. En el text es preveu ajornar diferents  càrregues tributàries  per a afrontar les conseqüències de la pandèmia, i es defineixen els nous termes, així com les bonificacions sobre les taxes, i també s'ha creat una ajuda per situació d'emergència per a famílies separades involuntàriament a causa de les mesures de distanciament.

«Mitigar els efectes de la pandèmia»

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha subratllat que el decret incideix en la gestió tributària amb la finalitat de «mitigar els efectes derivats de la pandèmia en relació amb el compliment de les obligacions tributàries», i que precisa els termes i els supòsits de bonificació de les taxes.

Ha cridat a gestionar la crisi de forma més eficient des de la proximitat i, en aquest sentit, ha acusat el govern de crear una «xarxa de centralització del poder de decisió, en una concepció poc federal del federalisme», i que en plena crisi sanitària es redueixin les competències de salut de la Generalitat.

D'entre les mesures, Aragonès ha destacat la creació d'una ajuda  per a la situació d'emergència que estan vivint algunes famílies per la separació involuntària dels progenitors i els seus fills a causa de les mesures d'aïllament, i que suposarà que els menors separats del seu nucli familiar passin a les mans de famílies acollidores «capacitades» i no a centres residencials.

Pujada de sou a alts càrrecs

El diputat de C's Dimas Gragera ha apuntat que aprovar una pujada de sou per als expresidents a través d'aquest decret suposa, en les seves paraules, riure's de l'oposició i de la ciutadania, i demana al Govern centrar-se a aprovar mesures per la Covid-19 perquè «apujar-li el sou a Mas i Montilla és totalment incompatible», en referència als expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla.

I ha anunciat que des de C's es registrarà pròximament una llei per a suprimir els privilegis d'exalts càrrecs: «Que l'únic privilegi que tingui un president quan cessament del seu càrrec sigui com a molt conservar el pin i asseure's davant en els actes; que quan un president acabi la seva gestió es busqui la vida com fan tots els catalans».

Per part seva, la diputada del PSC Alicia Romero ha titllat d'impresentable la pujada de sou a  expresidents que es planteja en la disposició addicional quarta del decret, així com l'increment de la paga a exconsellers en cas de cessament --també prevista en el text--: «En un govern que voldria ser d'esquerres tocaria el diàleg, la contenció i les mesures, no apujar el sou a alts càrrecs».

Així mateix, afegeix que, per a ella, els Pressupostos de 2020 aprovats consoliden les retallades que es porten aplicant des de 2010 i que no s'han donat solucions reals als autònoms i pimes de Catalunya, ja que «7,5 milions d'euros en ajudes, quan a Catalunya hi ha més de 550.000 autònoms, sembla una mesura ridícula».