Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sessió al Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya aprova l'exercici d'autodeterminació

JxCat, ERC i la CUP avalen la moció suspesa pel Tribunal Constitucional

Sessió al Parlament de Catalunya
El Constitucional havia suspès el text promogut per la CUP | Catalunya Diari

El Parlament torna a aprovar el dret a exercir l'autodeterminació. El Constitucional havia suspès el text, promogut per la CUP. Però les advertències del tribunal no han impedit que JxCat, ERC i la CUP votessin a favor de la moció recorreguda per Pedro Sánchez, que també s'estaria plantejant recórrer la proposta d'il·legalitzar els partits independentistes de l'assemblea de Madrid. 

El ple de la cambra catalana, previst per les 3 de la tarda, s'ha acabat avançant per aquest matí, en una decisió de la mesa presidida per Roger Torrent, per tal que es pogués debatre el text abans d'una possible suspensió del TC.

Tot i això, l'alt tribunal ha admès a tràmit els dos incidents de recusació interposats pel govern espanyol i aprovats al Consell de Ministres de divendres passat.  En la seva interlocutòria adverteixen a Roger Torrent i la resta de membres de la Mesa de la seva obligació d'impedir i paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir aquesta suspensió, advertint-los de possibles responsabilitats, inclosa la penal.

Roger Torrent en el debat d'autodeterminació
Roger Torrent en un moment del plenari d'aquest dimarts | CatalunyaDiari

Malestar dins el govern per la decisió de Torrent

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha enviat una carta al president del Parlament, Roger Torrent, per queixar-se. Torrent va fer el canvi d'última hora aquest passat dilluns a la tarda i va avançar l'inici del ple de la cambra, previst per a la tarda d'aquest dimarts, a les 9.00 hores del matí. La modificació fa que el ple coincideixi amb la reunió setmanal del Govern, convocada cada dimarts a les 9.30 hores. I per això, Budó ha volgut protestar per escrit i considerar el canvi una mala decisió que s'hauria d'haver «consultat» i «consensuat» prèviament amb el Consell Executiu.

«Aquest canvi en l’horari de la celebració del ple, que inclou el debat i votacions de diferents iniciatives,  afectarà el dret com a diputats de la cambra de dos membres de govern que ostenten aquesta condició, a causa de la seva coincidència amb el desenvolupament de la sessió ordinària de la reunió de govern i farà impossible que els membres del Govern puguin assistir al desenvolupament del ple del matí», explica Budó a la seva carta, enviada a primera hora d'aquest dimarts.

Així, la consellera ha considerat també que «decisions com aquesta s’haurien d’haver comunicat amb prou antelació per evitar aquesta situació incòmode per ambdues institucions», que ja han viscut discrepàncies en el passat.

 

També et pot interessar...