Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Quim Torra amb la consellera Alba Vergés discutint al Parlament de Catalunya

El Parlament convoca el ple sobre la inhabilitació de Torra per aquest dimecres a les tres de la tarda

L'expresident de la Generalitat obrirà una sessió en què no participarà el PSC

El president Quim Torra amb la consellera Alba Vergés discutint al Parlament de Catalunya
Quim Torra obrirà el ple monogràfic del Parlament sobre la seva inhabilitació, que se celebrarà aquest dimecres. | Cedida

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat un ple monogràfic sobre la inhabilitació del president, Quim Torra. El debat específic, sol·licitat per JxCat i ERC, es farà aquest dimecres a partir de les tres de la tarda. El cap de l'executiu inhabilitat obrirà la sessió amb la seva compareixença, tal com demanaven els grups parlamentaris sol·licitants.

El PSC-Units ha manifestat que no assistirà al ple perquè és «un pas més en la degradació institucional». A diferència dels socialistes, Ciutadans i Partit Popular han anunciat que sí que hi aniran. Els populars hi participaran perquè se senti «la veu dels catalans que defensen la llei i la democràcia», però no votaran les propostes de resolució. La formació taronja també estarà present al Parlament per, en paraules de Carlos Carrizosa, «defensar la dignitat de tots els catalans davant aquells que només volen continuar parlant del 'procés», tot i que encara no han decidit si votaran o no les PR.

La Junta de Portaveus ha acordat aquest dimarts al matí celebrar un ple específic dimecres a la tarda amb la presència del ja expresident de la Generalitat, Quim Torra. La iniciativa, proposada per JxCat i ERC, ja havia estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament. El ple s'ha acabat convocant tot i que inicialment estaven pendents que es publiqués al BOE el cessament de Torra per a celebrar-lo. Així, segons fonts parlamentàries, si els grups volguessin posposar finalment la sessió, ho haurien de sol·licitar.

El Reglament del Parlament preveu la possibilitat de convidar personalitats rellevants als plens

La convocatòria preveu que el ple comenci a les tres de la tarda amb la intervenció de Torra. El president inhabilitat podrà assistir al ple com a convidat, acollint-se a l'article 201.2 del Reglament del Parlament, que explicita que es pot convidar a comparèixer i intervenir al ple «personalitats rellevants per llur significació institucional, política, social, científica o cultural». Poden fer-ho en plens monogràfics o extraordinaris que tinguin relació amb la temàtica en qüestió, sempre que ho demanin dos grups parlamentaris i ho accepti la Junta de Portaveus o bé ho proposi el president del Parlament.

Després de la intervenció inicial de Torra, els grups proposants disposaran de mitja hora més per intervenir. Tot seguit intervindrà el Govern. Finalment, els grups parlamentaris disposaran de 30 minuts per a intervenir, mentre que els subgrups en tindran 15. Les propostes de resolució, que es votaran al voltant de les 22:00 hores, es podran presentar fins mitja hora després de suspendre el ple.