El Parlament rebutja la suspensió dels diputats presos i exiliats

La decisió s'ha pres aquest mateix dimarts a la cambra, on també s'ha decidit que podran delegar les seves funcions a altres diputats

ple al parlament
Imatge d'arxiu d'un ple al Parlament de Catalunya  | Cedida

El ple del Parlament de Catalunya celebrat aquest dimarts a les 12.00 hores ha decidit finalment rebutjar la suspensió dels diputats processats dictada al juliol el jutge Pablo Llarena, que va ser confirmada posteriorment pel Tribunal Suprem. Ara bé, la cambra ha decidit que els parlamentaris afectats podran delegar les seves funcions a altres membres dels seus respectius grups. 

Ciutadans, el PSC i el PP han preferit no assistir a la votació, en considerar que una resolució judicial ferma no es pot votar, mentre que els que sí que ho han fet han estat JxCat, ERC, la CUP i els comuns. Amb aquesta votació es podria donar per tancada la divisió que va aparèixer entre les formacions independentistes ara fa uns mesos, que va mantenir bloquejat el legislatiu català des de llavors. 

L'acord entre JxCat i ERC

El ple s'ha celebrat després que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya arribessin a un acord per resoldre la situació que s'estava vivint. Van decidir llavors fer un ple perquè fos el Parlament qui decidís la solució, és a dir, si s'acatava o no la suspensió dels diputats.

Es va fer emparant-se en l'article del reglament del Parlament que detalla els passos a seguir en cas de suspensió. Va ser així com es va convocar la Comissió de l'Estatut del Diputat i també es va aprovar el dictamen que instava a l'hemicicle a votar l'acceptació o no de la suspensió. A més, també proposava que els afectats puguin «designar» a un diputat que exerceixi els seus drets.

Cal mencionar que en aquest acord també es van pactar altres coses. Es va decidir que els diputats suspesos no havien de renunciar a l'acta, a més, l'acord també deia que es demanaria a la comissió de l'estatut dels diputats un informe.

Dubtes amb la majoria absoluta o simple

Abans de la votació es plantejaven, però, alguns elements confusos. Els dubtes eren sobre si s'havia d'aconseguir una majoria absoluta o simple per considerar aprovada la proposta. El dictamen constava de dues parts: una sobre la suspensió dels diputats i l'altra que proposava que aquests puguin delegar les seves funcions en un altre membre del seu grup parlamentari.

L'article del reglament en el qual es van emparar per fer el ple dictamina que la votació ha d'obtenir una majoria absoluta i Joan Ridao, lletrat major del Parlament, va considerar que aquest fet afectava les dues parts del dictamen. D'altra banda, fonts independentistes van considerar que aquesta majoria absoluta només havia d'aconseguir-se en el primer punt, i que no estava tant clar que el segon necessités més que una majoria simple.

Tota aquesta discussió es produïa perquè els diputats suspesos no poden votar, cosa que deixava a JxCat i ERC amb 59 vots, depenent de la decisió dels 4 escons de la CUP i els 8 de CatECP, ja que la majoria absoluta s'aconseguia amb 68 vots.


Comentaris

envia el comentari