Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, en una imatge d'arxiu

El Parlament insta Jordi Pujol a regularitzar voluntàriament els diners defraudats a Hisenda

La cambra ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució presentada per Ciutadans

El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat declarar la conveniència i la necessitat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol «regularitzi de manera immediata i voluntària les quantitats pendents amb la Hisenda Tributària que hauria defraudat fiscalment». És un punt d'una proposta de resolució que ha presentat Cs i que s'ha aprovat a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI).

El text aprovat també «condemna les conductes il·legals i corruptes en especial per part de persones que han ostentat importants responsabilitats polítiques com Jordi Pujol». I es declara la necessitat que el president del Parlament, Roger Torrent, remeti la resolució aprovada a l'expresident per notificar-li el seu contingut.

La cambra també insta el Govern a treballar per a la transparència

El segon punt de la proposta de resolució s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups menys els de JxCat, que hi ha votat en contra. En concret, en aquest punt el Parlament insta el Govern a prendre les mesures necessàries en transparència per exigir a tots els expresidents que presentin i publiquin les seves  declaracions de béns  i activitats a l'inici i al final de cada legislatura.

El diputat de Cs Dimas Gragera ha defensat que la proposta de resolució del seu grup «mesura la dignitat» del Parlament i com la cambra tracta els corruptes i defraudadors. «Considerem com a representants públics que el silenci no pot ser la resposta. No és just que callem mentre la resta de catalans han de tributar. No seria just que el Parlament no reaccionés a l'altura d'aquest frau fiscal», ha afegit.

JxCat veu una «intencionalitat amagada» en la resolució

Tot i votar a favor de part de la proposta de resolució, el diputat de JxCat Marc Solsona ha defensat que el Parlament ha fet tot el que podia en seu parlamentària sobre el cas Pujol en referència a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal que es va fer arran del cas de l'expresident. Així mateix, Solsona ha dit que el seu grup no comparteix la «intencionalitat amagada» rere la proposta de resolució que, segons el diputat, és «d'assenyalar». D'altra banda, el diputat de JxCat ha conclòs que la CAI no es pot convertir en un òrgan «parajudicial».

El diputat d'ERC Josep Rodríguez ha defensat que al Parlament «no li cauen els anells» per qüestionar expresidents i s'ha mostrat convençut que una proposta d'aquestes característiques no tiraria endavant al Congrés. De fet, s'ha referit directament a les informacions que vinculen l'expresident del govern espanyol Felipe González  amb els GAL i ha posat en dubte que la cambra baixa espanyola ho investigui algun dia.

Per la seva banda, la diputada dels comuns Conchi Abellán ha defensat que els delictes d'evasió fiscal no haurien de prescriure i ha afegit que el seu grup sempre vota favorablement de les propostes que fiscalitzen la corrupció.