Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Parlament rebutja les darreres esmenes als pressupostos, a punt de l'aprovació

C's, autor de les esmenes, presentarà una petició de reconsideració per fer canviar de parer JxCat i ERC

Imatge del Parlament de Catalunya durant una votació.
El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | Cedida

La majoria independentista de la Mesa del Parlament ha bloquejat les últimes esmenes que Ciutadans havia presentat al projecte de pressupostos de la Generalitat, que es votarà divendres al ple. Es tracta de 53 esmenes per adaptar els comptes del 2020 a la situació provocada pel coronavirus subsegüents al dictamen que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va publicar sobre els comptes públics.

Diverses fonts parlamentàries han explicat que els lletrats de la cambra han desaconsellat acceptar noves esmenes després del dictamen i que per això JxCat i ERC les han bloquejat, mentre que C's i el PSC-Units hi han donat suport però han quedat en minoria. En tot cas, els números, que s'han d'aprovar divendres, suposaran 300 milions d'euros més  a disposició del Departament de Salut, una xifra molt important en el context actual de lluita contra el coronavirus.

Ciutadans presentarà batalla

L'equip liderat per  Carlos Carrizosa i Lorena Roldán considera que els pressupostos que ha elaborat el Govern no són útils per fer front a la pandèmia i es basen en unes previsions d'ingressos que no es compliran, per això els van recórrer al CGE, que va desestimar la seva demanda. No obstant això, C's  esgrimeix que hi ha precedents d'esmenes acceptades després d'un dictamen del CGE, encara que fos favorable a la llei.

Així, recorden com es va permetre als grups presentar-ne a la Llei de Consultes No Referendàries del 2014 o la d'Acompanyament dels Pressupostos del 2012. És per això que fonts taronges han avançat que presentaran una petició de reconsideració a la Mesa perquè acabi acceptant les esmenes al llarg de la setmana.

Les citades fonts sospiten que els grups independentistes volen estalviar-se votar en contra d'esmenes que derivarien recursos cap a Salut, Afers Socials i Empresa  per fer front als efectes de la pandèmia. «Si s'admeten aquestes esmenes el Govern s'haurà de posicionar i moltes esmenes són molt coherents» per dotar de més recursos els departaments que hauran de suportar les conseqüències del covid-19, i per això creuen que JxCat i ERC s'escuden en un informe dels lletrats que, a més, consideren «sorprenent» perquè «no té precedents».

Divendres s'aprovaran en un ple inusual al Parlament

«Els lletrats no acostumen a fer aquests tipus de valoracions després d'un dictamen, que s'obri un període d'esmenes i que quan s'acaba i no pots fer cap canvi el lletrat faci un informe i digui que no s'han d'admetre», han criticat. En tot cas, els pressupostos passen els seus darrers dies com a projecte: divendres, el Parlament celebrarà un inusual ple amb un màxim de 21 diputats que aprovarà els comptes, si no hi ha sorpreses, amb el suport de JxCat, ERC i Catalunya en Comú Podem.