Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament

El Parlament tomba el decret llei per limitar el preu del lloguer

Tots els partits de l'oposició al Parlament —Cs, el PSC-Units, els comuns i la CUP— van manifestar anteriorment que votarien en contra del decret

Parlament
El Parlament de Catalunya podria rebutjar aquest matí el decret llei de limitació del preu de lloguers  | CatalunyaDiari.cat

 

El Parlament de Catalunya ha tombat aquest dimecres, 26 de juny, el decret llei del Govern que planteja limitar el preu del lloguer en determinades zones. La iniciativa legislativa comptava, en principi, amb el suport de JxCAT i ERC. CatECP i la CUP han decidit votar en contra de manera que es pugui modificar i millorar en el tràmit parlamentari. Cs, el PSC i el PP també s'hi han oposat perquè consideren que envaiex competències estatals i no resol els problemes reals del lloguer. 

Tots els partits de l'oposició al Parlament —Cs, el PSC-Units, els comuns i la CUP— van manifestar anteriorment que votarien en contra del decret, i van demanar a l'Executiu que retirés aquesta iniciativa del ple de la Cambra.

Tot i les diferències d'opinió, els partits polítics han coincidit en què hi ha una crisi d'emergència habitacional. Tal com ha subratllat la consellera de Justícia, Ester Capella, en els últims cinc anys el preu mitjà del lloguer a Catalunya s’ha incrementat un 29%. A l’àrea metropolitana de Barcelona, la renda mitjana per un pis de 72 metres quadrats arriba als 949 euros mensuals. Els preus ja són més alts, ha constatat, que abans de la crisi.

El projecte

El conseller de Territori, Damià Calvet, va defensar ahir el decret assegurant que «es tracta d'una promoció de l'habitatge públic i es preveu portar-lo novament al Parlament, amb les modificacions corresponents, després de l'estiu».

Aquest projecte de llei permet la limitació dels preus de lloguer en els barris o les ciutats on es puguin acreditar una manca d'habitatge assequible; és a dir, el preu de lloguer només podrà en un 10% l'índex de referència de preus quan una ciutat o barri s'hagi declarat com a zona de mercat d'habitatge tens. Així mateix, aquest serà ampliable fins a un 5% addicional en els casos en què es puguin justificar vistes excepcionals o característiques especials com piscines comunitàries o jardins. 

També et pot interessar...