Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

El Parlament rebutja l'enjudiciament i la possible condemna del president Torra

El ple manifesta la «desproporció» i la «indignitat» d'un judici «polititzat»

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
El ple ha manifestat que els fets pels quals s'acusa Torra «no són constitutius de cap delicte»   | cedida

El Parlament de Catalunya ha rebutjat l'enjudiciament i la possible condemna del president de la Generalitat, Quim Torra. La cambra ha donat llum verda a una proposta de resolució conjunta dels grups de JxCat, ERC i la CUP-CC. La resta hi ha votat en contra. El ple també ha manifestat que els fets pels quals s'acusa Torra «no són constitutius de cap delicte». 

La cambra també s'ha solidaritzat amb el president per haver defensat les institucions catalanes, la llibertat d'expressió, la llibertat dels presos i exiliats i el dret a l'autodeterminació». En un altre punt, el Parlament ha manifestat la «desproporció» i «indignitat» del judici i el titlli de «polititzat». El ple també ha condemnat la «repressió reiterada» contra els tres darrers presidents de la Generalitat -Artur Mas, Carles Puigdemont i el mateix Torra.

 

Torra descarta convocar eleccions i aboca el Govern a la paràlisi durant mesos

Després de declarar davant el Tribunal Suprem aquest dijous, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reiterar que no convocarà eleccions i que, per tant, serà el Tribunal Suprem qui marqui els 'tempos' a partir de la seva inhabilitació. Torra va dir que no serà ell qui «aboqui el país» a una «cursa electoral irresponsable», assenyalant l'alt tribunal i confirmant, doncs, que no signarà el decret de convocatòria d'eleccions autonòmiques abans de la seva inhabilitació.

 

El Govern, abocat a l'interinatge durant mesos en plena pandèmia

Així doncs, Torra serà inhabilitat en les properes setmanes i, quan això passi, el Govern quedarà en funcions. Què significa això exactament? Més enllà d'estar escapçat —algunes de les competències de la presidència recauran sobre el vicepresident Aragonès de manera interina—, l'executiu quedarà limitat de facultats. Així, per exemple, la situació de provisionalitat aboca Catalunya, novament, a no tenir pressupostos de cara al 2021: un Govern en funcions no pot presentar-ne.

Es preveu que la sentència definitiva contra Torra arribi entre la setmana vinent i d'aquí a tres setmanes. Sense cap candidat a rellevar-lo, el Parlament activarà el compte enrere per al seu relleu que, a no ser que es produeixi un gir molt radical dels esdeveniments, no existirà. Passaran dos mesos i escaig fins a la dissolució automàtica del Parlament i 54 dies més fins a la celebració de les eleccions, cosa que situa els comicis cap a finals d'hivern o principis de primavera de 2021.

Ras i curt: la decisió de Torra de no convocar eleccions aboca Catalunya a un Govern en funcions durant, almenys, gairebé mig any. Calculant que les eleccions podrien ser d'aquí a uns cinc mesos —entre febrer i març de 2021—, caldria sumar després el temps entre els comicis i la investidura d'un nou president: pot passar entre un i diversos mesos, com ja va ocórrer en les dues darreres ocasions, per investir Puigdemont i Torra.

 

En funcions fins a les portes de l'estiu?

En el pitjor dels escenaris, doncs, el Govern podria quedar en funcions en qüestió de dies i fins pràcticament a les portes de l'estiu. Tot, en una situació de pandèmia on es podria produir una segona onada de contagis i, per tant, la funcionalitat limitada del Govern podria perjudicar la presa de decisions a l'hora de fer-hi front. Una situació de provisionalitat, doncs, que podria ocasionar notables perjudicis i que és conseqüència directa de la decisió anunciada aquest dijous per Torra: no pensa convocar eleccions per la via ràpida abans de ser inhabilitat.