Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients

El Parlament reclama la reforma del delicte de sedició sense el suport de JxCat i la CUP

El mecanisme permetria l'alliberament dels líders socials i polítics del procés empresonats

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
El Parlament de Catalunya en una imatge habitual en temps de pandèmia, amb només una vintena de diputats. | Cedida

El Parlament veu «necessari» que es modifiqui el delicte de sedició en una reforma del Codi Penal. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat la cambra mitjançant una proposta de resolució dels Comuns, que ha comptat amb el suport d'ERC i el PSC, però no amb el de JxCat i la CUP. La formació 'puigdemontista' s'ha abstingut en la votació, mentre que la CUP hi ha votat en contra, posició que també han mostrat C's i el PP.

«El Parlament de Catalunya manifesta que per garantir els drets fonamentals és necessari que les Corts Generals aprovin la reforma del Codi Penal, modificant el delicte de sedició, que no és homologable a les regulacions europees, blindant el dret a la manifestació», apunta el breu redactat de la proposta de resolució aprovada. Es tracta d'un mecanisme sobre el qual ja treballa el govern espanyol i del qual la vicepresidenta primera de l'executiu, Carmen Calvo, va dir que en tindria l'esborrany enllestit abans de finals d'any. La reforma permetria l'alliberament dels líders polítics i socials empresonats pel procés independentista.

El Parlament rebutja l'enjudiciament i la possible condemna del president Torra amb els vots de JxCat, ERC i CUP

En un altre ordre de coses, el Parlament ha rebutjat l'enjudiciament i la possible condemna del president de la Generalitat, Quim Torra. La cambra ha donat llum verda a una proposta de resolució conjunta dels grups de JxCat, ERC i la CUP-CC. La resta hi ha votat en contra. El ple també ha manifestat que els fets pels quals s'acusa Torra «no són constitutius de cap delicte».

La cambra també s'ha solidaritzat amb el president «per haver defensat les institucions catalanes, la llibertat d'expressió, la llibertat dels presos i exiliats i el dret a l'autodeterminació». En un altre punt, el Parlament ha manifestat la «desproporció» i «indignitat» del judici i el titlli de «polititzat». El ple també ha condemnat la «repressió reiterada» contra els tres darrers presidents de la GeneralitatArtur Mas, Carles Puigdemont i el mateix Torra.