IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

El Parlament tindrà fins al 23 de gener per constituir-se després del 21D

Després podrà investir a un president fins a principis d'abril

CATALUNYA.-1-O.- El Parlament tendrá hasta el 23 de enero para constituirse tras el 21D
Interior del Parlament català  | CatalunyaDiari

El Parlament tindrà fins al dimarts 23 de gener de 2018 per constituir-se després de les eleccions catalanes convocades pel 21 de desembre pel president del Govern, Mariano Rajoy, en aplicació de l'article 155 de la Constitució. Els terminis estan recollits en la Llei de Presidència de la Generalitat i el Govern, que dóna al president de la Generalitat 20 dies hàbils des de la data de les eleccions per convocar la sessió constitutiva de la Cambra. La norma dóna la potestat al president del Govern de constituir la Cambra, però, després d'haver estat cessat, aquest dissabte la presidència ha estat delegada per Rajoy a la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría.

Després de la sessió constitutiva del Parlament, en la qual es tria el president del Parlament i els membres de la Mesa, s'obre un termini de 10 dies hàbils perquè el president de la Cambra proposi la investidura d'un candidat a la Presidència de la Generalitat. Això situaria el termini màxim fins al dimarts 6 de febrer: llavors se sotmetria a una primera votació i, si no aconseguís la majoria absoluta dels vots, dos dies més tard se celebraria una segona votació, on al candidat li valdria la majoria simple per ser investit. Si tampoc ho aconseguís llavors, s'obriria un termini màxim de dos mesos per trobar un candidat, la qual cosa situaria la data límit per votar un president de la Generalitat al dissabte 7 d'abril; si no fos possible, es tornarien a convocar eleccions.

Al principi de l'actual legislatura catalana, que Rajoy va dissoldre el divendres, es van esgotar tots els terminis tant per constituir el Parlament com per investir a Artur Mas per les desavinences que van mostrar llavors JxSí i la CUP fins a trobar un candidat de consens, que finalment va ser Carles Puigdemont. Amb les eleccions fixades pel 21 de desembre, la campanya electoral començarà la mitjanit del dilluns 4 de desembre al dimarts 5, i la jornada de reflexió serà el dimecres 20, precisament el mateix dia que hi ha fixat un Reial Madrid-FC Barcelona de futbol.

Mentre PSC, Cs i PP han anunciat la seva satisfacció per aquesta convocatòria electoral, la majoria dels partits sobiranistes no ha decidit si volen concórrer a aquestes eleccions, i només la CUP s'ha mostrat poc inclinada a presentar-se. Si els partits sobiranistes seguissin la Llei de transitorietat jurídica suspesa pel Tribunal Constitucional, el seu projecte hauria de passar per convocar unes eleccions «constituents» previ pas a l'elaboració d'una constitució catalana.


Comentaris

envia el comentari