ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya marca el pitjor cap de setmana de la pandèmia: 93.822 nous contagis

El Parlament demana l'abolició de la Monarquia Espanyola

La cambra també ha decidit reprovar el rei Felip VI, durant una votació insòlita

Imatge del rei Felip al costat de la reina Letícia
Imatge del rei Felip al costat de la reina Letícia | cedida

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda de dijous, 11 d'octubre, reprovar el rei Felip VI i reclamar l'abolició de la monarquia espanyola, en una votació insòlita a la cambra catalana des de la reinstauració de la democràcia.

La proposta, presentada pels comuns, ha comptat amb els vots de Junts per Catalunya (JxCat), Esquerra Republicana (ERC), mentre que la CUP ha preferit abstenir-se. Tot això després que una proposta gairebé idèntica fos rebutjada a la cambra dimarts, perquè no comptava amb els vots de part dels diputats empresonats o a fora del país, ni tampoc de Catalunya en Comú. 

La resposta de l'executiu de Pedro Sánchez no s'ha fet esperar, i a última hora de la tarda el president socialista ha avançat que emprendrà «totes les mesures legals al seu abast» per tal de defensar la legalitat. El govern espanyol considera el document aprovat «inadmissible», perquè «pretén «rebutjar i condemnar el cap de l'Estat».

Reprova el rei per la postura després de l'1-O

El text aprovat reclama la fi de l'actual forma de govern a Espanya en considerar que la institució encapçalada per Felip VI és «caduca i antidemocràtica». En aquest sentit, el text també deixa clar que «rebutja i condemna» la postura del monarca durant la seva intervenció després del referèndum de l'1 d'octubre, i «la seva justificació de la violència» dels cossos policials. A banda, també reprova els «actes repressius contra la ciutadania», i les amenaces d'un nou 155 i la il·legalització de partits. 

Recordem que la proposta que es va fer en aquest sentit el passat dimarts va arribar al Parlament de la mà de JxCat, però no va tenir suficients suports. Els comuns s'hi van oposar perquè no estaven d'acord amb un punt de la resolució, que feia referència a l'aposta per «assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya». Posteriorment, i un cop superades les crítiques, Catalunya en Comú ha aprofitat per presentar la seva pròpia proposta, que no obstant això no ha comptat amb la CUP. 

El president Quim Torra amb part del seu Govern al Parlament
El president Quim Torra amb part del seu Govern al Parlament | cedida

 

Aquest dijous, les formacions independentistes també s'han unit als comuns per ratificar el dret de Catalunya a l'autodeterminació. Una proposta presentada per la CUP, que ha rebut els vots de JxCat, ERC i Catalunya en Comú. En el text aprovat es pot llegir que «existeix un moviment popular i organitzat que representa el 80% de la ciutadania», a favor de l'autodeterminació per ser «un dret reconegut per les Nacions Unides».


Comentaris

envia el comentari