Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El no a la independència guanya al sí per primer cop des de l'1-O

El CEO també pronostica un empat tècnic entre ERC, PSC i JxCat a les eleccions europees

El no a la independència puja 4,5 punts en dos mesos | Cedida

 

En l'última enquesta publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat en canvi, es produiria un gir dràstic respecte a les persones favorables a la independència. Per primer cop des del juny de 2017, els partidaris del no superen als dels sí, amb un 48,6% enfront d'un 47,2.

Aquest canvi de tendència no seria provocat per una gran caiguda de l'independentisme, sinó per una pujada significativa dels favorables al no. Aquests, respecte al CEO del març, passen del 44,1 al 48,6%, 4,5 punts més.  Els partidaris al sí es van situar en un 48,4% en l'anterior enquesta. 

Triple empat entre ERC, PSC i JxCat a les europees

Esquerra Republicana (ERC), el PSC i Junts per Catalunya (JxCat) es disputen a hores d'ara la victòria a les eleccions europees, segons el CEO. Els republicans  aconseguirien el 22,5% dels vots, mentre que  els socialistes aconseguirien un 22,2% i finalment la formació de Carles Puigdemont aconseguiria un 21,2% dels vots. 

Pel que fa a la resta de formacions, Podem i IU obtindria la quarta posició amb un 13,3% dels vots, mentre que Ciutadans s'hauria de conformar amb l'11%. Molt més lluny quedarien el PP i Vox, amb un 4,2% i VOX 3,2%.  

Revalidaria la seva victòria del 2014 

ERC mantindria així la seva tendència guanyadora després de ser el partit més votat a Catalunya en les passades eleccions generals del 28 d'abril. Novament, tot apunta que el PSC seria el seu màxim rival per obtenir la victòria. Tot i això, la presència de Carles Puigdemont com a número de les llistes de JxCat permetria al partit sobiranista entrar en la lluita. 

Eleccions
ERC podria tornar a guanyar després de ser el partit més votat a les eleccions generals | ACN

La formació d'Oriol Junqueras ja va imposar-se a les anteriors eleccions al Parlament Europeu que van tenir lloc el 2014. En aquella ocasió, va obtenir un 23,7% superant a la llavors encara existent CiU, a qui van votar un 21,7% dels votants. Més lluny van quedar els socialistes catalans que van tenir un 14,3% dels vots.

ICV-EUiA arribava, en un dels seus últims comicis abans d'integrar-se en els comuns, al 10,3% i el PP al 9,8%. Una formació emergent com Ciutadans es conformava amb un 6,3% mentre que en la seva primer convocatòria electoral, Podem era votada pel 4,7% dels electors catalans. 

També et pot interessar: El PSOE guanyaria a les eleccions europees i Puigdemont obtindria el seu escó, segons el CIS