IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els partits catalans tenen tres setmanes per organitzar coalicions electorals i llistes de partits

Les eleccions se celebraran el primer dia que segons els terminis de la llei és possible, el 21 de desembre, exactament 54 dies després de publicar-se el decret de convocatòria

Els partits que vulguin concórrer a les eleccions autonòmiques catalanes del proper 21 de desembre tindran tres setmanes per organitzar les llistes, decidir si s'alliguen i triar candidats, segons els terminis que marca la llei electoral general (LOREG), la que regirà en aquests comicis com en tots els que celebra Catalunya, única comunitat que no té llei electoral pròpia. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat la dissolució del Parlament i la convocatòria immediata d'eleccions autonòmiques. De fet, se celebraran el primer dia que segons els terminis de la llei és possible, el 21 de desembre, exactament 54 dies després que es publiqui aquest dissabte el decret de convocatòria.

A partir d'aquí els terminis començaran a córrer i els partits hauran de donar-se pressa per preparar les llistes, en un panorama polític fracturat després de la declaració d'independència i l'aplicació de mesures d'intervenció de Catalunya a l'empara de l'article 155 de la Constitució. En concret, les formacions que vulguin acudir en coalició electoral tindran fins al dia 7 de novembre per registrar-les, amb la seva denominació i les persones titulars dels seus òrgans de direcció i de coordinació. I uns dies després, durant la setmana del 13 al 18 de novembre, hauran de registrar davant la Junta Electoral competent les candidatures de partits, federacions i coalicions i els promotors de les agrupacions d'electors.

En total, tres setmanes de termini per triar caps de cartell i llistes, que encara hauran de ser supervisades i avalades per la Junta Electoral Central en les dates següents. Seran proclamades a finals de novembre. La campanya electoral es preveu entre els dies 5 i 19 ja del mes de desembre i el 20, jornada de reflexió prèvia a la votació del dia 21. Serà una jornada laboral, una cosa excepcional en la tradició electoral espanyola perquè l'habitual són els comicis al diumenge. Però la LOREG permet que se celebrin eleccions qualsevol dia de la setmana. Els treballadors tindran dret a abandonar el treball quatre hores sense descompte de sou i els qui siguin membres de les meses electorals, podran dedicar la jornada a aquesta activitat sense que la seva empresa els dedueixi el dia i a comptar amb cinc hores de reducció de jornada l'endemà, el divendres.

La data del dia 21 coincidirà també amb la proximitat de les vacances escolars de Nadal. Els col·legis que siguin centres de votació hauran de preparar-se uns dies abans, per la qual cosa és possible que alguns nens tinguin algun dia més de descans.


Comentaris

envia el comentari