Els partits d'esquerra portuguesos demanen a Espanya una solució política a Catalunya

Els diputats del Bloco de Esquerda han portat llaços grocs dins l'hemicicle en solidaritat amb els polítics catalans empresonats

Carles Puigdemont, en una entrevista amb el periodista Jordi Évole
Carles Puigdemont, en una entrevista amb el periodista Jordi Évole | La Sexta

Els llaços grocs, símbol de rebuig per l'empresonament dels polítics catalans per defensar la independència i el referèndum del passat 1 d'octubre, van ser un dels protagonistes d'aquest dijous al Parlament de Portugal gràcies als partits d'esquerra del país. 

El Bloco de Esquerda i el Partit Comunista Portuguès van presentar diverses iniciatives al Parlament en contra de la repressió de l'Estat espanyol i en favor de l'alliberament dels polítics catalans que han estat empresonats pel procés. A més, els diputats del Bloco han portat llaços grocs dins l'hemicicle. 

El Parlament rebutja condemnar la repressió però insta Espanya a buscar solució política

El PCP (Partit Comunista Portuguès) ha demanat al Parlament de Portugal que condemni la repressió de l'Estat espanyol, mitjançant una iniciativa a l'Assamblea de la República. En segon lloc, també han instat les autoritats espanyoles a trobar una solució política a la situació a Catalunya, «salvaguardant els drets socials i els altres drets democràtics». 

El segon punt de la iniciativa s'ha aprovat amb el suport dels partits del PCP, Bloco de Esquerda, PS (Partit Socialista), Partido Ecologista Os Verdes i Pessoas-Animals-Natureza. En canvi, s'ha rebutjat condemnar la repressió per la divisió del vot socialista, on 21 diputats han votat que sí, 8 s'han abstingut i la resta ha votat en negatiu. 

Internacionalització del conflicte català

Tot i que tots els governs europeus continuen defensant que el conflicte entre Catalunya i Espanya és un conflicte intern que s'ha de resoldre dins les nostres fronteres, l'exili auto-imposat d'alguns dels consellers i càrrecs que han defensat la independència de Catalunya ha provocat la resposta de moltes veus i organitzacions a diferents països, no només europeus sinó d'arreu del món. 

El cas de Portugal és l'últim que es coneix, però des d'Escòcia, on també s'està estudiant la petició d'Espanya d'extradir l'exconsellera Clara Ponsatí, consideren que el requeriment judicial posa en una situació complicada el seu govern.

Segons experts del país, el govern escocès estaria rebent pressions per mantenir-se al marge del procediment judicial mentre es revisa l'euroordre. A més, alguns partits escocesos, així com organitzacions i estudiants de la universitat on és professora Ponsatí, també han demanat que no s'accepti la petició d'extradició de l'exconsellera. 

Algunes veus a Alemanya demanen que no s'accepti l'extradició de Puigdemont

A Alemanya, on Carles Puigdemont continua empresonat mentre es resol la seva situació al país i s'estudia l'euroordre, la situació sembla ser similar. La mateixa jutgessa que va interrogar Puigdemont quan el van detenir va explicar que extradir-lo seria «improcedent». El seu advocat, a més, creu que el país denegarà la petició.

Hi ha veus que pensen que si finalment Alemanya accepta la petició d'Espanya i entrega Puigdemont a les autoritats, el conflicte es convertirà finalment en un conflicte de calada internacional. De fet, diverses organitzacions com Amnistia Internacional o la mateixa ONU ja han fet peticions al govern espanyol perquè respecti els drets polítics i les llibertats dels polítics empresonats. 


Comentaris

envia el comentari