Pla americà de Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu), Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat) i Nestor Rego (BNG)

Els partits independentistes planten Felip VI a l'obertura de les Corts

Els diputats dels cinc partits llegeixen un manifest que rebutja la monarquia i remarca que el rei «no és un interlocutor vàlid»

ERCJxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG han rebutjat la monarquia i la figura del rei Felip VI  en un manifest que han llegit al Congrés aquest dilluns abans de la sessió d'obertura solemne de les Corts. Cap dels diputats i senadors d'aquests partits assistirà a l'acte.

«La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d'Espanya, no ens representa», han afirmat els diputatsGabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol 'No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques', afirma que el monarca «és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l'objectiu de mantenir i imposar la unitat d'Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals» de Catalunya, Euskadi i Galícia.

 

Remarquen que Felip VI «no és un interlocutor vàlid»

Les formacions independentistes i sobiranistes remarquen que Felip VI «no és un interlocutor vàlid» en el «camí democràtic» al qual aspiren: «Ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política». «Menys encara quan el seu paper amb les nostres nacions no ha estat altre que el d'intentar imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari pronunciat el 3 d'octubre», diu el text subscrit per ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG.

El manifest sosté que «una democràcia real només serà possible des de la ruptura amb l'herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura». «Per això, considerem que el rei i la monarquia han de deixar d'exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i els parlaments que de la voluntat popular emanen. Només així es podrà donar cabuda a solucions basades en el respecte de la voluntat popular, la llibertat i la democràcia», afirma el manifest.

Budó vol que el candidat a les eleccions catalanes sigui Puigdemont

Mentrestant, l'actualitat política segueix a Catalunya, en aquesta ocasió, marcada per una destacada proposta de la consellera de Presidència, Meritxell Budó. En aquest sentit, ha afirmat que li agradaria que l'expresident Carles Puigdemont encapçalés la llista de JxCat a les pròximes eleccions catalanes.

En una entrevista a Ràdio 4, la també portaveu del Govern  ha dit que és una «opinió personal» i que serviria per «reparar» els drets polítics de l'ex president tenint en compte que el 30 de gener del 2018 «no es va permetre la seva investidura».

També et poden interessar...