Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

El PDeCAT ataca JxCat: «Són una barreja entre ERC i la CUP»

El partit critica la «manca de planificació» del Govern i reclama «garantir» que es pugui votar amb «total seguretat»

Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat. | ACN

El PDeCAT ha assegurat que JxCat és un «híbrid» entre ERC i la CUP i ha defensat un model de «centre». La candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha afirmat que la formació encapçalada per Laura Borràs té «molts tics» de la CUP i ha assegurat que els separa tant el model de país com l'estratègia a l'hora de treballar per la independència. «No crec que el gen convergent estigui d'acord en fomentar l'ocupació o vetar les empreses, sinó que vol que Catalunya sigui puntera al món», ha assegurat en un acte sobre polítiques i propostes de joventut. La cap de llista de la formació ha criticat la «manca de planificació» del Govern de cara a les eleccions i ha reclamat «garantir» que es pugui votar amb «total seguretat».

JxCat «s'assembla cada cop més» a ERC i la CUP

La candidata de la formació ha assegurat que hi ha un cert «mimetisme» entre JxCat i ERC i ha contraposat el bloc d'esquerra, amb elements «d'esquerra radical», amb el model de centralitat «política i social» defensat pel PDeCAT. La cap de llista ha apel·lat al «gen convergent» i ha defensat un «país d'oportunitats» també per als joves. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha criticat la «barreja heterogènia dels postulats» de JxCat i ha assegurat que el partit «s'assembla cada cop més» a ERC i la CUP. Per la seva banda, el PDeCAT s'ha presentat com un model que aposta per la centralitat política «sense renunciar» a l'independentisme.

La candidata també s'ha referit a l'organització de les eleccions i ha assegurat que és «una mostra més» de la «improvisació» d'un Govern «desbordat». La cap de llista del partit demòcrata ha demanat a l'Executiu que «garanteixi» que es pot votar «amb total seguretat» el 14 de febrer. «Creuen que a deu dies de les eleccions és normal que ens estiguem preguntant si és segur o no anar a votar?», s'ha qüestionat.

En la seva intervenció, Chacón també ha apel·lat als votants indecisos. Segons el sondeig 'flaix' del CIS publicat aquest dijous, el PSC seria la força més votada a les eleccions, seguida d'ERC i JxCat. Per la seva banda, el PDeCAT obtindria un 1,5% dels vots, pràcticament el doble de les estimacions del 21 de gener. «El PDeCAT va doblant dia a dia en intenció de vot», ha celebrat la candidata. Tot i això, ha recordat que encara hi ha prop d'un 40% de les persones que no saben què votaran i ha demanat a aquests votants «fer confiança» en un partit que aposta pel «bon govern».

Respecte als pactes post electorals, la candidata ha situat l'escola concertada, la reducció de la pressió fiscal i la unitat estratègica de l'independentisme com a condicionants per investir els candidats d'ERC o JxCat. «Descartem els que vulguin aplicar l'estratègia de confrontació estèril que no porta a res», ha manifestat Chacón.

El PDeCAT fa propostes en matèria de joventut

La candidata ha intervingut a l'Hotel Gallery de Barcelona acompanyada del Fòrum Demòcrata per explicar les propostes del partit en matèria de joventut. La cap de llista ha assegurat que la «hiperformació» dels joves no casa amb la demanda del mercat laboral i ha proposat abordar l'àrea de la joventut des de la «transversalitat» en el Govern. En aquest sentit, ha reclamat més «connexió» entre el departament d'Ensenyament i la conselleria d'Empresa per «adequar» els plans formatius a les necessitats de les empreses.

La cap de llista també ha proposat incentivar la contractació dels joves, amb un programa de pràctiques on els empleats menors de 35 anys rebin la meitat del salari mínim, mentre que les empreses obtinguin bonificacions de les quotes de la Seguretat Social durant dos anys. El partit també ha plantejat «beques d'intercanvi» entre joves per fer programes al món rural. Més enllà de la formació, la candidata ha presentat també mesures per a la «realització personal» dels joves. En aquest sentit, ha plantejat un increment de la promoció d'habitatge social per garantir l'accés a l'habitatge. «Volem que els joves puguin accedir als habitatges i no ocupin il·legalment», ha assegurat.

«Ens preocupa l'atur, la temporalitat, la sobrequalificació», ha explicat la número 8 del PDeCAT per la demarcació de Lleida, Aida Gabernet. La número 9 per Barcelona, Anna Satorra, ha afirmat que el preu del lloguer és «molt car» i ha criticat la contaminació acústica de l'àrea metropolitana o la falta de transport públic. La candidata ha criticat unes ofertes de feina «precàries» i uns sous «indignes» per als joves i ha proposat una millora del sistema formatiu, incrementar l'autonomia de les universitats o incentivar la creació de graus en anglès o els estudis STEM per a dones joves.