Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

El PDeCAT carrega contra el Govern pel caos electoral: «Falta de planificació»

Chacón lamenta la manca de planificació del Govern i posa en dubte que es puguin garantir les eleccions el 30-M

Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.
Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat. | ACN

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha defensat que «mai» els tribunals són la millor solució per proposar una data electoral i ha afegit que és una qüestió que ha de decidir el Govern. Així s'ha pronunciat poc abans que el TSJC hagi suspès cautelarment i provisionalment el decret del Govern que ajorna les eleccions del 14 de febrer.

Chacón lamenta la falta de «planificació» del Govern

La candidata del PDeCAT ha lamentat però la falta de «planificació» de l'executiu català per preveure els mecanismes que permetin votar. «La llàstima és que no s'hagi treballat amb prou consens i no es donin prou garanties per dir que les eleccions es podran celebrar el 30 de maig», ha afegit. Es tracta d'una «improvisació» que, segons Chacón, genera «molta incertesa».

La candidata del PDeCAT creu que la ciutadania contempla amb «perplexitat i resignació» aquesta pròrroga «de la divisió entre conselleries». I gairebé un any després que Quim Torra donés la legislatura per esgotada, l'exconsellera Chacón lamenta que s'allargui l'interinatge tot recordant que no hi poden haver pressupostos «un any en què la situació és tan crítica». 

Després de conèixer la decisió del TSJC de suspendre provisionalment i cautelarment el decret del Govern que ajorna les eleccions, el PDeCAT ha anunciat que ha enviat una carta al conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, reclamant una reunió urgent de la taula de partits per valorar la situació.

Iceta demana que s'acati la decisió provisional del TSJC i descarta que el PSC presenti un recurs contra l'ajornament

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet una crida a acatar la decisió del TSJC que aquest dimarts ha suspès de manera cautelar i provisional el decret del Govern d'ajornament de les eleccions del 14 de febrer. En declaracions als periodistes, Iceta ha reclamat a l'executiu català que mentre no hi hagi una decisió definitiva de l'alt tribunal es segueixi amb els preparatius dels comicis ja que, segons ha recordat, ara el decret que convoca les eleccions per al 14 de febrer «segueix absolutament vigent». D'altra banda, ha descartat que el PSC presenti un recurs contra l'ajornament electoral després de parlar per telèfon amb el ministre de Sanitat i candidat, Salvador Illa.

«En la mesura que hi ha altres recursos presentats, no té sentit que el PSC afegeixi un altre entrebanc. Que ningú pugui pensar que fem res per interès electoral. No és aquest el nostre plantejament i no ho ha estat en cap cas des del primer moment», ha argumentat Iceta en referència a la decisió final del PSC de no recórrer a la justícia. Entre les organitzacions que han presentat recurs hi ha la Lliga Democràtica —amb qui el PSC va estar en converses per concórrer junts als pròxims comicis, però que no van prosperar— o Federalistes d'Esquerres —amb qui també hi tenen lligam.

Sobre qui acusa els socialistes d'utilitzar aquestes organitzacions per impugnar les eleccions, Iceta ha dit que «hi ha qui creu en els fantasmes». «Els que han recorregut són els que han recorregut, i si el PSC hagués volgut recórrer, ho hauria fet», ha resolt el líder del partit.