Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.

El CIS somriu al PDeCAT: Chacón dobla resultats respecte l'última enquesta

La formació demòcrata obtindria 1,5% dels sufragis

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. | ACN

L'enquesta exprés feta pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) entre aquest dilluns i aquest dimecres i publicada aquest 4 de febrer deixa el titular de la victòria del PSC de Salvador Illa, però ofereix altres tendències d'allò més destacables. Una d'elles és la clara millora del Partit Demòcrata a escassos deu dies de les eleccions del 14 de febrer. La formació que encapçala Àngels Chacón obté un 1,5% en estimació de vot, una xifra que pràcticament representa el doble de la que oferia el darrer estudi del CIS, publicat el passat 15 de gener.

En aquell moment, el PDeCAT obtenia el 0,8% dels sufragis segons l'enquesta, cosa que dificultava de valent la seva entrada al Parlament. Ara, amb la campanya electoral en marxa i la creixent presència de la formació als mitjans, sembla que la tendència de la formació demòcrata és a l'alça i que el PDeCAT té opcions reals d'obtenir representació a Parlament de Catalunya. En aquesta enquesta registra ja un 1,5% dels vots —un 0,7% en intenció de vot directa. En els deu dies que resten de campanya electoral, doncs, la formació d'Àngels Chacón es jugarà l'accés a la cambra, del qual queden molt lluny partits com el PNC de Marta Pascal, amb un 0,2% d'intenció de vot.

Illa, el candidat amb més suports

El CIS també pregunta als enquestats quin candidat prefereixen que esdevingui president de la Generalitat. El 23,5% citen Salvador Illa, mentre que Pere Aragonès (10,6%) i Laura Borràs (10,4%) queden en segona i tercera posició, respectivament. Dolors Sabater (2,7) els segueix a molta distància, just per davant de Jessica Albiach (2,6%). Alejandro Fernández obté el 2% de les respostes, Carlos Carrizosa l'18%, Àngels Chacón l'1,5% i Ignacio Garriga l'1,1%. Tanca la llista Marta Pascal, amb el 0,9%.

El 50% dels electors diu que no votarà, que no ho sap o no contesta

En sondeig 'flaix' del CIS es va fer mitjançant 1.900 entrevistes entre l'1 i el 3 de febrer del 2021, a principis d'aquesta setmana. En concret s'ha entrevistat persones de 321 municipis catalans totes les demarcacions. L'enquesta tenia com a objectiu captar la previsió de vot dels indecisos, però la mateixa enquesta apunta a una gran bossa d'electors que diuen que no saben que votaran (26,3%), que no contesten (11,4%), o que diuen directament que no votaran (12,2%), a més el 0,9% diu que votarà en blanc i el 0,6% que farà vot nul.

És la segona vegada que el CIS fa pública una enquesta d'aquestes característiques —la primera va ser amb motiu de la moció de censura de VOX— però mai fins ara ho havia fet en període de campanya electoral. L'objectiu d'aquesta enquesta, segons l'ens que dirigeix Félix Tezanos, és «analitzar i identificar les principals tendències i dades de la realitat sociopolítica i electoral fruit de l'alt nombre de persones que prenen les seves decisions de vot durant la campanya».