El PDeCAT, expulsat pels liberals europeus pel cas del 3%

La formació europea considera que no respecta «els valors» del partit, però asseguren que no és una decisió ideològica

Imatge del Parlament Europeu
Imatge del Parlament Europeu | Parlament Europeu

El PDeCAT ha estat expulsat aquest dissabte, 27 d'octubre, de l'ALDE, l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per a Europa, un partit europeu format per diversos grups polítics —entre els quals hi ha Ciutadans (Cs)—, per la seva implicació al cas del 3%. 

La Junta d'ALDE va proposar debatre l'expulsió del partit català el passat 26 de setembre, argumentant la sentència que condemna Convergència per un dels casos més grans de corrupció política a Catalunya. 

L'Aliança considera que Convergència és «el predecessor polític» del partit presidit per David Bonheví, i els liberals europeus creuen que no representa «els seus valors», motiu pel qual han decidit expulsar-lo de la seva formació.

Tot i això, han assegurat que la decisió no és ideològica, en referència a les aspiracions independentistes del partit, ja que no «interfereixen en afers nacionals», sinó que es tracta d'una decisió purament política: «el partit (PDeCAT) està implicat en casos de corrupció contraris als seus valors».

L'ALDE expulsa el PDeCAT en un consell extraordinari

El consell extraordinari convocat per l'ALDE s'ha celebrat aquest dissabte, 27 d'octubre, a Brussel·les després de la proposta de la Junta d'expulsar el partit català de la seva formació per la corrupció del cas 3%. 

Una majoria de dos terços ha votat positivament a la proposta i el partit ha resultat expulsat, amb efecte immediat, de la formació, tot i que, segons han comunicat, «mantenen la seva porta oberta a nous moviments polítics, liberals i democràtics de Catalunya que vulguin unir-se a ells en el futur».

Tot i que el text deixa clar que no es tracta d'una decisió ideològica, insta «tots els actors polítics» espanyols a dialogar i fer el possible per trobar una «solució sostenible» al conflicte que mantenen la Generalitat i el govern espanyol des de ja fa més d'un any, especialment des de la celebració del referèndum l'1 d'octubre del 2017, tot i que no el mencionen explícitament. 

Victòria de Ciutadans a Europa

Aquesta decisió dona una important empenta política a Ciutadans, un dels partits que més ha pressionat dins l'ALDE per expulsar la formació de Puigdemont, i s'ha convertit en una de les poques victòries europees del constitucionalisme espanyol a Europa després de les decisions dels tribunals d'Alemanya, Bèlgica i Escòcia amb els polítics que s'hi han refugiat.


Comentaris

envia el comentari