Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ferran Bel, diputat del PDeCAT, en una intervenció a la tribuna del Congrés dels Diputats.

PDeCAT i JxCat presenten propostes de resolució diferents al debat de la pròrroga de l'estat d'alarma

Els demòcrates van anunciar el passat dilluns que votaran favorablement a la mesura presentada pel govern espanyol

Ferran Bel, diputat del PDeCAT, en una intervenció a la tribuna del Congrés dels Diputats.
El PDeCAT ha presentat tres propostes de resolució a la pròrroga de l'estat d'alarma. | Europa Press

Els diputats del PDeCAT i de JxCat han registrat propostes de resolució per separat a la pròrroga de l'estat d'alarma que el govern espanyol sotmet al Congrés dels Diputats a partir de les nou del matí d'aquest dijous. Les dues formacions afronten el debat amb criteris diferents i podrien escenificar la ruptura durant el mateix debat, a la votació de les mateixes propostes de resolució (que tindrà lloc després del debat), o també a la votació final, que es produirà aproximadament a les cinc de la tarda.

El PDeCat ja va avisar dilluns que els seus quatre diputats votarien a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma, mentre que JxCat encara no ha fet públic el sentit del seu vot, tot i que l'expresident Quim Torra pressiona perquè votin 'no'. Aquest dimecres les diferències s'han evidenciat a la presentació de les propostes de resolució dels grups parlamentaris sobre la pròrroga de l'estat d'alarma.

El PDeCAT defensa que l'estat d'alarma s'allargui durant quatre mesos

El Partit Demòcrata —representat pel seu portaveu, Ferran Bel— ha presentat tres propostes de resolució perquè l'estat d'alarma duri quatre mesos —fins el 9 de març—, i que el president espanyol hagi de comparèixer cada dos mesos al ple del Congrés per retre comptes de la situació, mentre que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho hagi de fer cada 15 dies.

Per la seva banda, JxCat ha registrat 19 propostes de resolució signades per la portaveu del grup, Laura Borràs, que reclama que la durada de l'estat d'alarma sigui d'un màxim de dos mesos i que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sigui qui defensi una hipotètica nova pròrroga. Així mateix, també reclamen que el decret permeti establir confinaments domiciliaris i que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que operen a Catalunya estiguin sota l'autoritat del conseller d'Interior.

Els demòcrates es mantindran al Grup Plural

JxCAT i PDeCAT comparteixen el Grup Plural amb Compromís, Més País i BNG i fonts de la formació que presideix David Bonvehí han apuntat que malgrat el possible trencament, la intenció del Partit Demòcrata es mantenir-s'hi per no provocar que tots els seus integrants hagin de passar al Grup Mixt.

Actualment al grup hi ha quatre diputats del PDeCat i quatre de JxCat. Els dels PDeCat són Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell. Per JxCat hi ha Laura Borràs, Míriam Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola.