El PDECat no haurà de pagar els 6,6 MEUR de deute de CDC

El tribunal no accepta una petició de la fiscalia

Carles Puigdemont i David Bonvehí en una reunió mantinguda el 3 de març de 2020.
Carles Puigdemont i David Bonvehí en una reunió mantinguda el 3 de març de 2020. | Cedida

L'Audiència de Barcelona ha rebutjat, per ara, que el PDeCAT assumeixi el comís de 6,6 MEUR a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) pel 'cas Palau', tal com havia demanat la fiscalia. Una bona notícia per als postconvergents, ara en plena batalla contra JxCat de Carles Puigdemont.

En una interlocutòria, el tribunal considera que en aquests moments «no es pot acudir a béns de la successora sense saber el resultat del que s'ha d'executar» i que primer cal esperar a saber si l'oficina de recuperació i gestió d'actius pot localitzar i recuperar béns, instruments i guanys relatius a CDC, que és la condemnada en la sentència. L'Advocacia de l'Estat no s'havia oposat a la petició de la fiscalia, mentre que la defensa de Convergència s'hi havia oposat.

El tribunal recorda que la condemna no va recaure sobre el PDECat

La fiscalia va demanar a l'Audiència de Barcelona que demanés un informe de la Guàrdia Civil que està en mans del jutjat central número 5 de l'Audiència Nacional, que investiga el 'cas 3%', segons el qual existeix una «identitat substancial» entre CDC i el PDeCAT. Aquest informe analitza les propietats, béns i locals de CDC. L'Audiència de Barcelona, però, ha rebutjat per ara demanar aquesta informació mentre l'oficina de recuperació i gestió d'actius no comuniqui el resultat de la localització, recuperació o conservació dels béns, efectes i guanys relatives a CDC.

El tribunal recorda que la «hipotètica formació successora», el PDeCAT, no està condemnada al comís de 6,6 MEUR, «sense perjudici que en un incident específic d'execució de la sentència s'acrediti aquesta successió». A més, recorda que el PDeCAT no ha estat inclòs en el procediment judicial per poder exposar els seus arguments sobre la seva suposada successió de CDC i defensar-se de la reclamació d'aquesta quantitat. Si sobre l'incident específic d'execució, caldrà permetre que sigui part.

Els 6,6 MEUR corresponents a comissions satisfetes per Ferrovial a CDC entre els anys 1999 i el 2009

Un cop confirmada la sentència per part del Tribunal Suprem, l'Audiència de Barcelona va ordenar el 12 de maig la conversió dels embargaments preventius dels béns de CDC en embargaments executius. Convergència va ser condemnada al comís de 6,6 MEUR derivats de la comissió de tràfic d'influències. Es tracta, segons els fets provats en sentència, de diners corresponents a comissions satisfetes per Ferrovial a CDC entre els anys 1999 i el 2009, a través del Palau de la Música, a canvi de l'adjudicació d'obra pública.


Comentaris

envia el comentari