Pla mitjà de l'expresident de la Generalitat Artur Mas durant un esmorzar informatiu

El PDECat pacta amb Mas que participi en la seva campanya electoral però sense formar part de les llistes

L'expresident ha deixat clar que evitarà fer cap discurs en contra de Puigdemont ni de JxCat

El PDECat ha pactat amb Artur Mas que l'expresident participi en la seva campanya electoral si finalment es presenta en solitari a les pròximes eleccions catalanes. Fonts del partit han explicat que l'acord passa també perquè l'excap del Govern no formi part de la llista electoral. A més, Mas ha deixat clar que evitarà fer cap discurs en contra de JxCat ni del seu líder, Carles Puigdemont —el seu relleu a la presidència de la Generalitat. Artur Mas continua mantenint silenci en públic, però ha tingut converses amb la direcció del PDECat les últimes setmanes, també després del degoteig de baixes del partit cap a JxCat.

Fa setmanes, Mas ja va comunicar a l'executiva de David Bonvehí que mantindria el carnet del PDECat i que no es donaria d'alta a JxCat. L'expresident també va acceptar aleshores participar de la campanya del partit —almenys en alguns dels actes—, entenent que el partit s'acabarà presentant en solitari a les pròximes eleccions al Parlament. El 129è president de la Generalitat ha deixat clar a Bonvehí que en cap moment farà cap discurs ni declaració en contra de JxCat ni de Puigdemont, amb qui no vol rivalitzar.

Artur Mas, un dels pilars del PDECat

El PDECat confia en Mas per enfortir el partit de cara als propers mesos. L'executiva de Bonvehí confia que el fet que l'expresident del partit mantingui el carnet serveixi perquè molts associats que dubtin de donar-se de baixa per sumar-se a JxCat s'ho repensin. Almenys un 7% dels militants del PDeCAT han estripat el carnet per afiliar-se al nou partit de Puigdemont, en dades confirmades per la direcció ara fa una setmana.

A banda de Mas, el PDECat també compta per ara amb Mercè Conesa, com a un altre actiu rellevant del partit, a més dels alcaldes i regidors que manté al territori. Qui apunta com a candidata per encapçalar la llista, però, és l'exconsellera Àngels Chacón. Segons fonts dels postconvergents defensen que Mas veu bé el nom de l'extitular d'Empresa, expulsada del Govern per Quim Torra dijous passat.

Mas no tornarà a la primera línia política

Tot i que Mas manté en l'àmbit públic el seu silenci, l'expresident ha continuat connectat amb l'espai postconvergent tot l'estiu. Tant en contacte permanent amb Bonvehí i diferents càrrecs i diputats del PDECat com, també —en menor mesura—, amb Lledoners i Waterloo.

En aquest sentit, l'expresident no tornarà a primera línia política. Ja va deixar clar fa mesos que no aspirava a tornar a ser candidat, i que de fet apostava perquè JxCat i el PDECat confluïssin en una coalició electoral, en cas que no hi hagués una transició orgànica i ordenada. Aquesta via, defensada per Bonvehí, va ser rebutjada des d'un inici tant per Puigdemont com pel secretari general de JxCat, Jordi Sànchez.