Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mig del diputat del PDECat, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu

El PDeCat assoleix un preacord amb el govern espanyol per votar 'sí' als pressupostos

Els quatre diputats encapçalats per Ferran Bel se sumaran a la majoria que permetrà l'aprovació dels comptes

Pla mig del diputat del PDECat, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu
El secretari d'organització del PDECat, Ferran Bel, ha anunciat un acord amb el PSOE per als pressupostos de l'Estat | ACN

Els quatre diputats del PDeCat votaran afirmativament als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2021. Segons ha pogut saber l'ACN, la direcció de la formació i el govern espanyol han assolit un preacord que ara ha de ratificar l'executiva del partit i que situa ja el suport als comptes de Pedro Sánchez en 184 escons, molt per sobre de la majoria absoluta (176).

El PDeCat se suma d'aquesta manera als escons del PSOE, Podem, ERC, PNB, Bildu, i Compromís. Els diputats del PDeCat es desmarquen definitivament d'aquesta manera dels quatre de JxCat, que ja han anunciat que no donarà suport als pressupostos.

«Aquest acord demostra que fem política i som útils»

La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha anunciat que el partit donarà suport a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) després d'explicar que han acordat amb el govern espanyol el traspàs dels fons de Rodalies, per valor de 240 milions d'euros, i un canvi legislatiu per a salvar la «viabilitat econòmica» de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En roda de premsa telemàtica, ha admès que, malgrat no ser decisius en tenir quatre diputats en el Congrés, han volgut negociar i concretar mesures que tenen també un impacte en els Pressupostos de la Generalitat.

Malgrat que els comptes ja comptaven amb una majoria per a la seva aprovació, Chacón ha reivindicat que han aconseguit que el finançament de Rodalies, que estava en mans del ministeri d'Hisenda, passi a la Generalitat.

També han contribuït a «salvar la viabilitat econòmica d'una autèntica infraestructura d'Estat, la UOC» en haver aconseguit un acord per a equiparar la contractació dels seus 5.000 professors a la de la resta de professors associats universitaris de centres públics. A més d'aquestes qüestions, Chacón ha defensat que han aconseguit tirar endavant uns 40 projectes per a entitats i municipis que beneficiaran àmbits diversos.

«Aquest acord demostra que fem política, que dialoguem i som útils. Centrar el país és allunyar-se del populisme i actuar amb rigor», ha sostingut Chacón, que ha advertit que això no és incompatible amb continuar criticant que el dèficit fiscal condiciona les polítiques que es poden dur a terme a Catalunya.

Segons la candidata, sempre intentaran arribar a acord i compaginar-ho amb el seu rebuig "a la repressió en totes les seves modalitats" i amb la petició d'un referèndum acordat, pactat i reconegut internacionalment.