Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

El PDeCAT proposa millores per Catalunya als pressupostos i demana «no renunciar-hi per la independència»

Chacón demana al Govern que escolti el «patiment» dels sectors afectats per la covid i aprovi compensacions econòmiques

El PDeCat ha avisat al govern espanyol que no donarà suport als pressupostos de l'Estat «a qualsevol preu» i ha avançat que aquest dimarts presentarà les esmenes parcials, entre les quals hi haurà un paquet de propostes per «reforçar» l'autogovern. En roda de premsa, el diputat del PDeCat al Congrés Ferran Bel ha defensat que la millora de l'autogovern és «absolutament compatible» amb l'objectiu de la independència de Catalunya. Per la seva banda, la candidata del PDeCAT a les eleccions del 14-F, Àngels Chacón, ha demanat al Govern que escolti més als sectors afectats per la covid-19, que no sigui «immune al seu patiment» i que aprovi compensacions econòmiques.

«No renunciem als objectius perquè el país sigui independent; és absolutament compatible»

El PDeCAT presentarà aquest dimarts les seves esmenes parcials als pressupostos que van, segons ha dit Ferran Bel, en cinc línies: esmenes per millorar el present, inversió en futur, inversió en polítiques socials, esmenes sobre el món de la cultura i un últim paquet per «reforçar» l'autogovern. Segons Bel, l'autogovern és el que ha permès a Catalunya arribar fins on és ara i ha defensat que cal «millorar-lo». «No renunciem als objectius perquè el país sigui independent. És absolutament compatible. Segurament assolirem abans la independència com més ferm i robust tinguem l'autogovern», ha reblat. Bel ha afegit que espera no només el suport dels diputats d'ERC en algunes de les seves esmenes sinó també dels diputats dels comuns i del PSC.

Per la seva banda, Chacón ha defensat que no es pot seguir amb els pressupostos de Montoro que no contemplen la crisi per la covid-19 i que, de moment, el PDeCat ha donat un sí perquè es negociïn. «No els aprovarem a qualsevol preu. Accedim a la tramitació i ara començarem a negociar la llista de peticions. L'aprovació i el sí dependrà de com acabin les negociacions», ha afegit.

Chacón demana escoltar els sectors afectats

Pel que fa a la gestió del Govern sobre crisi de la covid-19, Chacón ha demanat a l'executiu que parli molt amb els sectors afectats, escoltant-los i no sent immunes al seu patiment ja que, segons ha apuntat, més del 95% del teixit productiu català són petites i mitjanes empreses. Així doncs la candidata ha defensat que s'han de prendre decisions per «preservar la salut, escoltar els sectors i aprovar mesures de mitigació en forma de compensacions econòmiques». «No podem exigir que negocis de pimes que pateixen manca de facturació hagin de fer front a pagaments», ha afegit.

El PDeCAT ha celebrat aquest dilluns la primera reunió interparlamentària amb la presència dels diputats del partit al Congrés i al Parlament i amb la participació del president del partit, David Bonvehí, i de la candidata a la Presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. A més, han avançat que dissabte tenen previst celebrar una convenció municipal.